DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Hamilton: Konstruktőri vb-t nyerni szinte jobb, mint egyénit

Az F1 sajátossága, hogy két világbajnoki címet osztanak, egyet az istállók, egyet a versenyzők között. Minden pilóta utóbbit akarja megnyerni – Lewis Hamilton azonban a csapatsikert szinte fontosabbnak tartja, mint az egyénit.

A brit pilótának mind a két bajnoki címből bőven kijutott pályafutása során: hatszor lett egyéni világbajnok, valamint hét konstruktőri sikerben működött közre, utóbbik közül mindben jelenlegi csapatánál. Éppen Imolában dőlt el, hogy a Mercedest idén sem győzhetik le a riválisok: a csapat 479 ponttal rendelkezik, a legközelebbi ellenfél Red Bull csupán 226-tal.

„Szinte izgalmasabb a csapatbajnokságot megnyerni. Nagyon furcsa ez a sport abban a tekintetben, hogy csapatsport, mégis két bajnokságot osztanak, az egyiket egyéniben. Munkánk középpontjában azonban az áll, hogy pontokat és eredményeket szállítsunk csapatunknak. Amikor megnyerjük a csapatbajnokságot, szerintem szinte jobb érzés, mint egyénit nyerni, mivel ezt az eredményt kollektíven érjük el, rengeteg emberrel közösen” – olvasható a Formula1.com-on Hamilton fejtegetése.



„Mi állunk a dobogó tetején, de ez nem azt jelenti, hogy bárki más felett állunk. Mind ugyanazon a szinten vagyunk, a lánc szemeit alkotjuk. Látható, mennyire boldog mindenki, amikor megnyerjük a konstruktőri címet. A karácsonyi partin, amikor együtt ünneplünk a többiekkel, mindenki tudja, hogy remek munkát végeztek, olyasvalamit értek el, ami senki másnak nem sikerült előtte. Csodálatos ennek részének lenni. Ha ma be kellett volna fejeznem, ezen a pillanaton életem végéig osztoznék számos másik emberrel” – beszélt arról Hamilton, hogy bár kevesebb figyelem övezi a konstruktőri bajnokságot, a csapattagok ugyanolyan óriási eredménynek érzik a sikert, mint mikor egy pilóta egyéni vb-címet ünnepel.

Hamilton igazi csapatszellemben nyilatkozik a napokban. Nemrég arról olvashattunk, hogy a Valtteri Bottasnak – aki szerepet játszott ebben és a Mercedes előző három konstruktőri vb-címében – kijáró dicséretet hiányolta: „Valtteri nem kapja meg az elismerést, amit megérdemelne, pedig remek munkát végez. Hihetetlenül gyors pilóta. Úgy gondolom, a mezőny jelentős részénél jobb, nem is csak a vezetést, hanem a mentális hozzáállást illetően is” – mondta a hatszoros világbajnok.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: