Gulyás Gergely: A baloldali pártok, ha nem segítik, legalább ne nehezítsék meg a védekezést

GULYÁS Gergely
Budapest, 2020. október 8. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. október 8-án. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Akcióképességre és gyorsaságra van szükség a koronavírus-járvány elleni védekezésben, ezért volt indokolt a rendkívüli jogrend, a veszélyhelyzet kihirdetése - közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányülés után. Hozzátette: egy maszkhasználati szabályozás elfogadása is két hétig tartott az Országgyűlésben, erre most sem idő, sem lehetőség nincs. Arról is beszélt a miniszter, kérik az Országgyűléstől, hogy a kormány által 15 napra kihirdetett veszélyhelyzetet további 90 napra hosszabbítsa meg. Az ellenzéket e meghosszabbítás támogatására kérte, úgy fogalmazva, ha már nem segítik a védekezést, ne nehezítsék azt.
Vágólapra másolva!

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai Kormányinfón ismertette a kormányülésen meghozott, s már a Magyar Közlönyben közzétett járványügyi szigorításokat, amelyek éjféltől léptek életbe.

A fertőzés egyre többeket ér el, ma már átlépjük az ötezres határt a kórházban ápoltak tekintetében – mondta Gulyás. A tárcavezető arra is kitért, hogy a kormány rendkívüli jogrendet hirdetett, ezért azt kérik az Országgyűléstől, hogy a 15 napot további 90 nappal hosszabbítsa meg. Az a kabinet kérése az ellenzéki pártokhoz, hogy támogassák ezt, vagyis ha nem segítik, ne nehezítsék meg a védekezést – mondta Gulyás.

Gulyás Gergely: Az ellenzék ne nehezítse a védekezést Forrás: MTI/Kovács Tamás

A szabályokat mindenkinek be kell tartania

A miniszter hangsúlyozta: a meghozott szabályokat be kell tartani mindenkinek, ellenkező esetben az eddiginél nagyobb szigor várható.

– sorolta Gulyás. A miniszter hozzátette: a 11 órás zárás részben érte el csak a kívánt hatását, ezért mindenkinek éjfél előtt haza kell érni, hajnali 5 óráig kijárási korlátozás lép életbe.

– A most meghozott intézkedések reményeink szerint hozzá fognak járulni a járvány lassulásához, de a végső megoldás a vakcina lehet – tájékoztatott Gulyás Gergely.

Gulyás: Karácsony fejezze be a szerencsétlenkedést

A fővárosi trolibuszbeszerzéseket érintő kérdésre válaszolva Gulyás Gergely elmondta:

– A szóban forgó beruházásra összesen 65 milliárd forint hívható le, a főpolgármester döntésétől függ, hogy beszerzi-e a kedvezményes trolibuszokat, villamosokat, amire opciós joga van. Kifejezetten előnyös a szerződés, a több mint 200 milliárd forint feletti forrás pedig a mai válságos időszakban említésre méltó.

– fogalmazott a miniszter.

A koronavírusos Szijjártó Péter külügyminiszter állapotáról Gulyás Gergely elmondta, a tárcavezető jól van, betartja a járványügyi protokollt. Kérdésre jelezte: a kormányülésen a tagok bő kétméteres távolságtartással üléseznek, az ülést megelőzően pedig testhőmérséklet-mérés is kötelező.

32 ezer ágy elérhető

A kórházi ágykapacitásokról úgy szólt:

Szükség esetén további ágyak szabadíthatóak fel tehát. A fertőzötteknek fenntartott 32 ezer ágy a legpesszimistább forgatókönyv szerint december közepére telne meg – mutatott rá Gulyás Gergely, hozzátéve: egymillió főre jutó ágyszám tekintetében harmadikak vagyunk Európában.

– mondta a miniszter. Gulyás Gergely kiemelte: ha a szabályokat mindenki betartja, az a fertőzés érdemi lassulásához fog vezetni.

"Ha a szabályokat mindenki betartja, az a fertőzés érdemi lassulásához fog vezetni" Fotó: Csudai Sándor - Origo

A magyarok döntik el, hogy kivel akarnak együtt élni

A kijárási korlátozást érintő kérdés kapcsán jelezte: a rendőrségnek van lehetősége szankciót alkalmazni, ha valaki megsérti a szabályt. A tárcavezető szerint a különleges jogrend – a veszélyhelyzet – visszavezetése elegendő lesz 90 napos időtartamra.

– mondta a miniszter.

– jelentette ki Gulyás, aki hozzátette: hazánkban továbbra is a magyarok döntenek arról, kivel akarnak együtt élni.

Figyelnek más tesztelési gyakorlatot is

Gulyás Gergely kérdésre elmondta azt is, hogy

Azok a vendéglátóhelyek, ahol ültetett felszolgálás van, nyitva maradhatnak, akkor is, ha van zene, és ültetett koncerteket is lehet tartani – tette hozzá.

Annak kapcsán, hogy Szlovákiában a teljes lakosságot letesztelték koronavírusra, a miniszter jelezte: Magyarországon a WHO-protokoll szerint tesztelnek, de figyelnek minden más gyakorlatot, és azok eredményességét is.

Egyelőre nem lesz digitális oktatás

Az oktatást érintő kérdésre elmondta:

jelen pillanatban nem látja indokoltnak a kormány, hogy ismét digitális munkarendet vezessen be az iskolákban, mert a meghozott szigorításokkal a járvány terjedésének üteme lassítható.

A kormány mindig értékeli a helyzetet, felméri a rendelkezésre álló kapacitásokat, és ha veszélybe kerülnek, akkor szigorúbb intézkedéseket hozunk – fogalmazott.

Kitért arra is, hogy a nagyvárosoknak tervet kell készíteniük a járatsűrítésre vonatkozóan. – Senkivel nem akarunk kiszúrni, a cél, hogy ne legyenek tömegek, ezért tettük ingyenessé a parkolást – magyarázta.

A fővárosi buszbeszerzésekre visszatérve Gulyás Gergely kiemelte:

– A kormány jelentős mértékben támogatja a fővárost, pártpolitikai hovatartozástól függetlenül. A főpolgármestertől most csak egy aláírásra van csak szükség, hogy a város megkaphassa az új tömegközlekedési eszközöket – tette hozzá.

Migráció és sajtószabadság

Ausztria bevándorlási politikájára érkező kérdésre a miniszter védelmébe vette Kurz osztrák kancellárt. Gulyás szerint Ausztria megoldása közel áll a Visegrádi Négyek politikájához, a Kurz előtti kormányokéi nem.

– indokolt Gulyás.

Az osztrák terrortámadás kapcsán kifejtette: reméli, hogy Magyarországon hasonló támadásokra nem kerül sor.

A második generáció viszont már nem ilyen, a tagállamoknak ezért nemet kell mondaniuk a migrációra – fogalmazott.

A tartalékos hadsereg kapcsán azt mondta: nagyon örülhetünk annak, hogy sokan tartoznak a tartalékosok kötelékébe. – 2010-ben 8 vagy 12 tartalékos volt a magyar hadseregben, ma viszont már ezrekről beszélünk, ami egy válságos helyzetben különösen felértékelődik – fogalmazott Gulyás Gergely.

A Fővárosi Önkormányzat sajtószabadságot sértő rendeletére Gulyás úgy reagált: rendkívül durva javaslat, a késő Kádár-korszakban már szégyellősebbek voltak ennél.

Egyelőre nem lesz külön vásárlási sávja az időseknek Fotó: Csudai Sándor - Origo

Egyelőre nem lesz külön vásárlási sáv az időseknek

Újságírói kérdésre Gulyás Gergely az időseket érintő védelmi intézkedésekről úgy fogalmazott: minden intézkedés az idősek védelmét szolgálja, a szórakozóhelyek bezárása nyilván a fiatalokat érinti.

– reagált a tárcavezető.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kitért arra is, hogy az egyetemek szabadon dönthetnek arról, hogy milyen formában biztosítják az oktatást, több egyetem a távoktatást választotta. – A közoktatásban számos szabályt hoztunk, még nem indokolt a távoktatás bevezetése. Néhány osztályt és iskolát már bezártunk – válaszolt Gulyás az oktatást érintő kérdésekre, hozzátette: néhány alapítványi iskola magától döntött a távoktatás mellett.

Lassulhat a járvány?

A Magyar Orvosi Kamara javaslatai közül többet is megfogadott a kormány a védekezési intézkedések kidolgozásakor – mutatott rá Gulyás Gergely. Hozzátette: ahol az ellátás nem vezet nehézséghez, ott tehermentesíthetik a kórházigazgatók a 65 éven felüli orvosokat, de a háziorvosi rendszerben ez nem lenne egyszerű, ezért is részesítjük előnyben a háziorvosokkal való telefonos kapcsolattartást.

Közölte azt is:

Azt várjuk, hogy amíg nem lesz vakcina, az egészségügyi ellátási rendszer minden beteg számára megfelelő színvonalú ellátást biztosítson – hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve:

Sűríteni kell a tömegközlekedési eszközök járatait Fotó: Csudai Sándor - Origo

Gulyás: Még időben vagyunk

Annak kapcsán, hogy a szombathelyi kórház Covid-osztálya kezd megtelni, a tárcavezető közölte: világos vezénylési terv készült, az egész országra vonatkozóan pontosan meghatározták, hogy mi a teendő, ha valahol megtelnek az ágyak.

Az influenzaoltást érintő kérdésre Gulyás Gergely jelezte:

– mutatott rá.

A gazdasági helyzet kapcsán kiemelte: 2022 első felében tarthatunk újra ott a gazdasági össztermék mértékét tekintve, mint ahol a járvány kitörése előtt tartott az ország.

Ebben az esetben zárt kapus meccsek lesznek

A járványügyi védekezés szigorításával kapcsolatban újságírói kérdésre Gulyás elmondta:

– Úgy gondoltuk, mindkettőre szükség van, hogy a tömeget el tudjuk kerülni, valljuk be, a korábbi időszakban nem álltunk jól – indokolt a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A vendéglátóipar egyes részének a bezárásáról a tárcavezető azt mondta: ott van veszély, ahol az embereknek táncolni lehet.

– A járvány terjedése a fiatalok körében magas, mert a szórakozóhelyen tömegesen vannak jelen. Amit magam is az autóból láttam, azt kell felszámolni. Úgy tűnt, mintha azoknak a fiataloknak semmi tudomása nem lenne arról, hogy egy világjárvány közepén vagyunk – osztotta meg személyes megdöbbenését Gulyás Gergely.

A tárcavezető rámutatott:

Ez vonatkozhat a Ferencváros-Barcelona mérkőzésre is – figyelmeztetett Gulyás, aki megjegyezte: a távolságtartási szabályok betartása mellett senkit sem tanácsolna el a meccstől.

A cél, hogy amíg lehet, az iskolák működhessenek

Az influenza elleni oltásra visszatérve elhangzott: tavaly 2500 fogyott el, idén viszont 104 ezer áll rendelkezésre a négykomponensű influenzaoltásból.

A koronavírus miatti halálozási arány itthon sokkal alacsonyabb, mint Európa többi országában, az összesített eredmény még mindig fele az uniós átlagnak – húzta alá Gulyás Gergely.

– magyarázta.