szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Dolgozni lehet éjfél és reggel 5 közt is, illetve lehet munkába menni, vagy onnan jönni.

Megjelent a kormány rendelete a járvány miatt bevezetendő legújabb korlátozásokról. Ezek közül az egyik leghangzatosabb (bár a gyakorlatban kevés embert érintő) intézkedés az éjfél és reggel 5 közötti kijárási korlátozás. Ebben az öt órában mindenki köteles a lakóhelyén, a tartózkodási helyén vagy a szálláshelyén tartózkodni.

Vannak persze kivételek, lehet máshol tartózkodni és mozogni:

  • munkavégzés céljából,
  • a munkavégzés helyére történő közlekedés céljából,
  • a munkavégzés helyéről a lakóhelyre, a tartózkodási helyre, illetve a szálláshelyre történő közlekedés céljából.

A fentiekből az következik, hogy a kijárási korlátozás nem korlátozza a kereskedelmi egységek, például éjjel-nappali közértek nyitvatartását – mivel az ott dolgozók ott dolgoznak, és munkavégzés céljából lehet a szálláshelytől különböző helyen tartózkodni, illetve mozogni.

A fentiekből az is következik, hogy akinek mondjuk már reggel 4-kor el kell indulnia dolgozni (akár az irodába), az ezt megteheti.

Az éjjel-nappali kisboltoknak, benzinkutaknak, hajnalban nyitó pékségeknek tehát saját belátására van bízva, hogy változtatnak-e nyitvatartásukon, a kijárási korlátozás okoz-e akkora forgalomcsökkenést, ami ezt indokolja.

Orbán: "Ma éjféltől bevezetjük a rendkívüli jogrendet, éjfél és reggel 5 között kijárási korlátozás lép életbe"

Éjféltől újra rendkívüli jogrend lép életbe Magyarországon, éjfél és hajnal 5 között kijárási korlátozást vezet be a kormány. A szórakozóhelyeket bezárják, a moziban, színházban, stadionban három széket üresen kell hagyni nézőnként. A parkolás ismét ingyenes lesz - ezeket jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Facebookon.

Itt érdemes megjegyezni, hogy a kormányrendelet nem tartalmaz semmiféle szankciót a kijárási korlátozás megszegése esetére, továbbá a kivétel-feltételek teljesülését sem kell igazolni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy aki feltétlenül éjjel 2-kor akar ropit venni a benzinkúton, az ezt továbbra is megteheti – csak egy jó fedősztorival kell készülnie arról, hova megy dolgozni. Vagy legrosszabb esetben fel kell készülnie egy kemény ejnyebejnyére, esetleg hazakísérésre az érdeklődő rendőrtől.

A rendelet a fentieken kívül még egy kivételt enged a szálláshely elhagyására: ha egészségkárosodás, életveszély vagy súlyos kár fenyeget, továbbá életvédelmi céllal. Ez azonban tényleg csak kivételes eseteket fed, például akinek kigyullad a háza, az kiszaladhat az utcára, ha pedig a szomszéd háza gyullad ki, akkor ki lehet menni segíteni a mentésben és az oltásban. Vagy el lehet ugrani az ügyeletes gyógyszertárba az egészségkárosodás veszélyére hivatkozva – kérdés persze, az egészségkárosodás pontosan milyen súlyos állapotot is jelez.