Még mindig számolják a szavazatokat hat államban, Biden már bizakodó

Egyre kiélezettebb a verseny Amerikában, Biden fordított, de Trump még behozhatja.

2020. november 4., 21:30

Szerző:

Cikkünk folyamatosan frissül.

 

23:47

Trump szerint

már megnyerte Pennsylvaniát, Georgiát és Észak-Karolinát, noha még számolják a szavazatokat. Mint írja, mindhárom államban "NAGY" az előnye.

 

23:13

Hat államban

továbbra is számolják a szavazatokat:  Alaszka, Arizona, Georgia, Észak-Karolina, Nevada, Pennsylvania. Biden jelenleg 253 elektori szavazata áll Trump 213-ával szemben. Arizonában még mindig legalább 600 ezer szavazólapot kell megszámolni, de az előrejelzések szerint az államban 93 ezer szavazattal vezet Biden Trumppal szemben. Ha Biden viszi Nevadát és Arizonát, nyeri a választást, prognosztizál a CNN.

22:50

A trumpista Fox News

Is Bidennek adja az elnökséget. A hírcsatorna előrejelzésében ezekben a percekben adta Biden Michigant, míg Nevadát nyitva hagyta a 6 elektori vokssal. De a számításaik szerint a demokrata kihívó már 264 elektornál jár - és Nevadában is vezet.

22:26

Michigan is Bidené

a CNN előrejelzése szerint. A szavazatok 97 százalékának feldolgozása után Biden közel 60 ezer vokssal vezet, így viheti a 16 elektort. Ezzel már 253-al rendelkezik.

22:22

Biden: nyertünk

elég szavazatot ahhoz, hogy az elnökséghez szükséges 270 elektori voksot megszerezzük. Itt az emberek uralkodnak. Nem lehet a hatalmat átvenni erőből. Az az emberekből ered. Ők határozzák meg, ki lesz az Egyesült Államok elnöke.

Amerikai elnökválasztás
Fotó: JIM LO SCALZO

22:15

Biden ezekben

a percekben kezdett beszédet tartani Chase Center, Wilmingtonban, Delaware államban. Éppen ott, ahol elfogadta pártja elnökjelöltségét.

 

22:00

A Legfelső Bírósághoz

Fordul Trump stábja, kérve, hogy állítsák le a pennsylvaniai szavazatok számolását. Most már lényegében kizárólag a levélszavazatok vannak hátra, amelyről az elnök emberei azt feltételezik, hogy Bident támogatják.

Trumpék azzal érvelnek, hogy a választási nap leteltével már nem legális a szavazatszámlálás. Ezt az érvelést a helyi bíróság lesöpörte, így Trump most a republikánus bírák uralta Legfelsőbb Bíróságtól kéri ugyan ezt. Ott az elnök legutóbbi, múlt heti kinevezettjével kétharmados többségben vannak a jobboldal által támogatott bírák.

21:30

Ha most lenne vége

a szavazatszámlálásnak, akkor Trump a jelenlegi 213 elektori voksához még behúzná Pennsylvania 20, Észak-Karolina 15, Georgia 16 és Alaszka 3 elektorát, vagyis összesen 267 voksa lenne.

Bidennek ezzel szemben Michigan 16, Nevada 6 és Arizona 11 elektori voksa, vagyis kereken 270 elektor támogatását tudná maga mögött.

De messze nincs még vége.

21:25

Az ország fővárosában

Washington DC-ben, ahol Trump az elmúlt 4 évét töltötte, a szavazatok 66 százalékos feldolgozottságának Biden 92,2 százalékkal vezet. Míg 212 ezren voksoltak a demokrata jelöltre, addig csupán 12 ezren a regnáló elnökre. A főváros 3 elektori szavazatot jelent.

20:55

A csatatérállamok közül

Arizonában Biden vezet nagyjából 100 ezer szavazattal, 86 százalékos feldolgozottság mellett. Az állam 11 elektori szavazatot jelent.

Michiganben a szavaztok 94 százalékos feldolgozottsága mellett ugyancsak Biden áll nyerésre, szűk 38 ezerrel vezet. Itt 16 elektor a tét.

Pennsylvaniában 81 százalékos feldolgozottság mellett közel 300 ezer szavazattal vezet Trump, aki már a magáénak érezheti a 20 elektort.

20:15

Wisconsin is Bidené,

onnan 10 szavazatot tudhat magáénak a CNN szerint. Az állás így 237-213

19:45

A reggeli - legalábbis magyar idő szerint reggeli - Trump-előny mostanra megfordult: 227-213 az arány jelenleg Joe Biden javára. Még semmi nincs eldőlve, ugyanis a legfontosabb – és legtöbb elektort adó – államoknál még nincs egyértelmű eredmény. 

Georgia és Michigan állam 16-16 elektorral könnyen megfordíthatja a jelenlegi versenyt, vagy akár meg is erősítheti. Georgiában 93 százalékos feldolgozottság mellett Trump 1,8 százalékkal előzte meg ellenfelét. Michigan-ben is kiélezett a verseny, ott Biden áll az élen 94 százalékos feldolgozottságnál, viszont csak 0,9 százalékkal, ami még könnyen megfordulhat.

Hátra van még Nevada eredménye, ott 86 százalékos a feldolgozottságnál Biden vezet 49,3 százalékkal. Alaszkában még csak az adatok 36 százalékát dolgozták fel, de egyelőre Trump közel dupla annyi szavazatot gyűjtött ott mint Biden.

Arizonában is javában számolnak még 86 százalékos feldolgozottság mellett Biden áll most az élen 51 százalékkal.  

Biden akkor hirdet majd győzelmet, ha a kampány úgy véli, hogy elérték a 270 választói szavazatot - mondja Anita Dunn, a Biden kampány vezető tanácsadója a CNN-nek.  

18:20

3 elektort tudhat magának Biden

Maine államból. Egyébként Maine és Nebraska az a két állam, ahol a szavazatok megoszlanak, így nem a győztes viszi az összes szavazatot.

Fotó: MTI/EPA/Consolidated News Photos pool/Chris Kleponis

17:38

Wisconsin államban 97 százalékos a feldolgozottság

49,4 százalékkal Biden vezet. Michigan államban 92 százalékos feldolgozottsággal szintén Biden vezet, míg Pennsylvaniában 53,8 százalékkal Trump áll az élen.

13:20

Bejutott az észak-dakotai törvényhozásba

a rebublikánus David Andahl, aki október5-én halt meg koronavírus következtében. Az 55 éves férfi neve azonban rajta maradt a szavazólapon, és nyert - írta a Politico.

10:42

Joe Biden nyerhette meg Arizona szövetségi állam tizenegy elektori szavazatát

a Fox News amerikai hírtelevízió és az AP amerikai hírügynökség előrejelzése szerint. Biden az eddigi eredmények szerint 51 százalékot szerzett Arizonában.

Iowában viszont Donald Trump nyert.

10:07

Joe Biden nyert Maine államban,

ez pedig négy újabb elektori szavzatot jelent neki.

09:49

Az Egyesült Államok összes szövetségi államában véget ért a voksolás,

és bezártak helyi idő szerint szerda hajnalra a szavazóhelyiségek, a végeredményre még órákat, de előfordulhat, hogy akár napokat is várni kell.

Mivel az ország területe több időzónán átnyúlik, a szavazóhelyiségek többórás eltéréssel zártak be. Utoljára Alaszkában ért véget a szavazás.

 A koronavírus-járvány miatt az előző választásokhoz képest most sokkal többen szavaztak korábban személyesen vagy levélben, ez utóbbiak összesítése lassíthatja a végeredmény közzétételét. Közvélemény-kutatások szerint jelentősen több demokrata párti szimpatizáns szavazott levélben. Több államban várhatóan napokig tart még, mire az összes leadott voksot hivatalosan összesítik.

Az eddig összesített eredmények szerint szoros a küzdelem Donald Trump hivatalban lévő elnök és Joe Biden, a Demokrata Párt jelöltje között, az azonban egyértelmű, hogy elmaradt Trump kihívójának elsöprő győzelme. Trump személy szerint máris győzelmet hirdetett, de Biden is úgy értékelt, hogy nyerésre áll, és arra biztatta támogatóit, hogy őrizzék meg hitüket a győzelemben.

09:03

Bár az úgynevezett csatatérállamokban még tart a szavazatok összeszámlálása,

az eddigi eredmények és valamennyi előrejelzés szerint a képviselőházban a demokratáknak sikerül megőrizniük a többségüket, sőt, akár növelhetik is azt. Most 232:197 arányú többségük van a képviselőházban. Nancy Pelosi demokrata házelnök a választás estéjén újságíróknak nyilatkozva megerősítette, hogy a képviselőházi többség mindenképpen meglesz pártjának. Egyúttal jelezte, hogy készen áll újabb két évre vállalni a házelnöki megbízatást.

A szenátusi helyekért éles küzdelem folyik. Az azonban már eldőlt, hogy Mitch McConnellt, a felsőházi republikánus többség vezetőjét Kentuckyban újraválasztották.

A szövetségi törvényhozásban teljesen megújították a 435 tagú képviselőházat, a szenátusnak azonban csak egyharmadát választották újra.

08:54

Donald Trump beszédet mondott a Fehér Házban. 

Megköszönte az amerikai emberek támogatását, majd győztesnek hirette ki magát - olyan államokban is, ahol még nincs hivatalos eredmény.

Egyúttal közölte, hogy szertinte egy óriási csalás zajlik éppen az Egyesült Államokban, ezért Legfelsőbb Bírósághoz fordul, hogy tiltsák meg a szavazatok további számlálását.

8:06

Türelmeseknek kell lennünk

és így megvárnunk a választás végeredményét - jelentette ki a keddi amerikai elnökválasztást követően Joe Biden, a demokraták elnökjelöltje a híveinek és újságíróknak Wilmingtonban szerdára virradóra. Donald Trump elnök a Twitteren választási csalást sejtetett.

Biden úgy fogalmazott: a demokraták "jó úton haladnak a győzelem felé". Arra kérte támogatóit, hogy őrizzék meg a győzelembe vetett hitüket.

"Győzni fogunk" - hangoztatta, hozzátéve, hogy a választások végeredménye szempontjából kulcsfontosságú Pennsylvaniában a demokraták aratnak majd győzelmet.

 Joe Biden a nyugati parti államokat és a keleti partvidék északon fekvő tagállamait megnyerte, és olyan fontos államokban is győzelmet aratott az előzetes eredmények szerint, mint Arizona vagy Minnesota. A CNN és a Fox televíziók összesítése szerint a hajnali órákban - az addigi választási eredmények alapján - 238 elektor támogatására számíthatott, míg Donald Trump 213 elektort tudhatott maga mögött.

 Az újraválasztásáért küzdő Donald Trump republikánus elnök - aki szintén olyan fontos tagállamokban aratott győzelmet, mint például Florida, Texas vagy Ohio - szerda éjjel a Twitteren ismételten felvetette, hogy el akarják csalni a választásokat. Nem nevezte meg, hogy kire vagy kikre gondol, de a szövegösszefüggésből egyértelmű volt, hogy politikai vetélytársaira célzott. Hozzátette: "Nem fogjuk megengedni nekik. Szavazatokat nem lehet az urnák lezárása után leadni".

Bejegyzését a Twitter megjelölte, és csak a médium kötelező figyelmeztetése után lehetett megtekinteni.

Később az elnök egy másik mikroblog-bejegyzést is közzétett, amelyben úgy fogalmazott: "nagyot győztünk".

7:50

Donald Trump nyert Montanában, 

ez három elektori szavatatot hozott neki.

Joe Biden a jelen állás szerint 224, Donald Trump 213 elektor támogatására számíthat. A győzelemhez 270 elektori voksra van szükség.

6:12

Ohióban és Taxasban Trump győzött

Donald Trump amerikai elnök Ohióban és Texasban is megnyerte a kedden tartott elnökválasztást az amerikai média előrejelzése szerint.

A Joe Biden demokrata jelölt ellen újraválasztásáért küzdő republikánus elnök Ohióban a választók 53 százalékának bizalmát nyerte el, Texasban pedig a szavazók 52 százaléka támogatta őt.

Az ohiói győzelem 18 elektor, a texasi pedig 38 elektor szavazatát jelenti Donald Trumpnak, ha a hivatalos végeredmények is megerősítik. Összesen 270 elektori szavazat kell a végső győzelemhez.

5:38 

Arizonát Biden vitte 

Acsatatér-államnak számító Arizonában a Fox News szerda hajnali előrejelzése szerint a Demokrata Párt elnökjelöltje, Joe Biden arat győzelmet az amerikai elnökválasztáson.

Amerikai elnökválasztás
Fotó: Paul Sancya

 A délnyugati államban 2016-ban Donald Trump győzött. Arizonában 11 elektori szavazat sorsa dől el. Az elnököt hivatalosan a decemberben összeülő, 538 tagú elektori kollégium választja meg, és az egyik jelöltnek 270 voksra lesz szüksége, hogy elnökké válasszák. A CNN jelenlegi összesítése szerint Joe Biden 192 elektor támogatását tudhatja maga mögött, míg a hivatalban lévő elnök eddig 114 elektor voksát szerezte meg.

Több csatatér államban jelenleg Donald Trump vezet, de a szavazatok feldolgozásának elhúzódása miatt továbbra sem lehet eredményt hirdetni.

5:26

Floridában Trump nyert

Donald Trump amerikai elnök nyerte a választást a kulcsfontosságú államok közé tartozó Floridában a kedd éjjel közzétett előrejelzések és részeredmények szerint.

Az elnök a számítások szerint a szavazatok több mint 51 százalékát kapta meg. Florida 29 elektort küld az elnököt megválasztó elektori testületbe, és az első elemzések szerint a floridai győzelemmel Trump közelebb került az újraválasztás lehetőségéhez demokrata kihívójával, Joe Bidennel szemben.

Joe Biden a jelen állás szerint 213, Donald Trump118 elektor támogatására számíthat. A győzelemhez 270 elektori voksra van szükség.

A Politico című lap előrejelzései szerint Trump vezet más kulcsfontosságú ingadozó államokban, így Észak-Karolinában és Ohióban is.

4:52

New Hampshire-ben 4 elektori szavazat sorsa dől el.

Ahhoz, hogy az egyik elnökjelölt megnyerje a választást, 270 elektori szavazatra van szüksége. A CNN hírtelevízió jelenlegi becslése szerint Biden eddig 98 ilyen voksot szerzett meg, míg republikánus ellenfele, Donald Trump jelenlegi elnök 95 elektor szavazatára számíthat már biztosan. 

A nem végleges eredmények szerint Virginiában a demokrata párti elnökjelölt nyert, és a keleti parti New York államban, illetve a délnyugati Új-Mexikóban és Coloradóban is megszerezte meg a szavazatok többségét. Biden Massachusettsben, Rhode Islanden, Connecticutban, New Jerseyben, Delaware-ben és Marylandben, valamint a középnyugati Illinois-ban is győzött, valamint az északnyugati Washington államban, Oregonban és Kaliforniában

Fotó: Youtube

Indianában és Nyugat-Virginiában Trump győzelmét vetítik előre. A jelenlegi elnök az előrejelzések, illetve a részeredmények szerint Louisiana, Arkansas, Missouri, Nebraska, Dél-Dakota, Észak-Dakota és Wyoming államokban aratott győzelmet, továbbá Idahóban és Utahban. 

Rendkívül szoros volt a verseny a kulcsfontosságú ingaállamnak számító Floridában, a legfrissebb eredmények szerint azonban kisebb meglepetésre Trump áll nyerésre. Donald Trump vitte el Alabama, Indiana, Mississippi, Tennessee, Dél-Karolina és Oklahoma államokat. Trump több mint 58 százalékos támogatottsággal győzött a középnyugati Kentuckyban is

 

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.