A Marosvásárhelyi Ítélőtábla nem döntött az úzvölgyi katonatemető sorsáról

A Magyar Királyi 10. Honvéd Gyalogezred miskolci katonáinak a sírjai fölé dormánfalvi önkormányzat által emelt betonkereszt a Székelyföld határán fekvő Úzvölgye átalakított magyar katonai temetőjében 2019. május 17-én. A román nyelvű felirat jelentése: Ismeretlen román hős. A román hősi emlékművet és sírokat május 17-én szerette volna felavatni a dormánfalvi önkormányzat, de az ünnepség a magyarok tiltakozása miatt elmaradt.
Vágólapra másolva!
A Marosvásárhelyi Ítélőtábla nem döntött érdemben arról, hogy az úzvölgyi katonatemető Csíkszentmárton községhez tartozik, mindössze annyit állapított meg, hogy ennek tulajdonjogát nem a csíkszentmártoni község önkormányzatának határozata, hanem a hatályos 2010-es kormányhatározat szabályozza - tudatta a Szekelyhon.ro hírportál.
Vágólapra másolva!

A portál annak az október eleji ítéletnek az indoklását ismertette, amellyel az ítélőtábla jogerősen elutasította a Bákó megyei dormánfalvi (Darmanesti) községnek a fellebbezését a csíkszentmártoni község azon önkormányzati határozata ellen, amely kimondta, hogy a katonatemető, vagyis a vitatott 15 ezer négyzetméteres terület a székelyföldi településhez tartozik. A romániai bírósági portálokon október elején közzétett pársoros ítéletnek a részletei akkor nem derültek ki,

így az érintett székelyföldi önkormányzati vezetők úgy értelmezték, hogy a bíróság megerősítette a katonatemető Csíkszentmártonhoz tartozását.

Román résztvevők, miután áttörték a csendőrsorfalat az úzvölgyi katonatemető bejáratánál, ahol ortodox szertartás keretében felszentelték a törvénysértően létesített román emlékművet és parcellát 2019. június 6-án. Forrás: MTI/Veres Nándor

A Szekelyhon.ro portál szerint azonban a Marosvásárhelyi Ítélőtábla óvatos volt, és mindössze

annyit állapított meg, hogy a csíki község önkormányzati határozatának nincs jogi következménye a terület tulajdonjogát illetően,

ugyanis azt a szóban forgó 2010/299-es kormányhatározat szabályozza. Ez megerősítette a 2007-es csíkszentmártoni önkormányzati határozatot, amely a székelyföldi település közvagyonaként tüntette fel az úzvölgyi katonatemetőt és a közelében álló, használaton kívüli kaszárnyasort. A portál szerint az ítélőtábla így érdemben nem mérlegelte, hogy kihez tartozik a terület, hanem kimondta:

közigazgatási bírósági eljárás csak a kormányhatározat ellen indítható.

A portál szerint ezzel nyitva hagyta a tulajdonjog kérdését, megteremtve a lehetőséget egy újabb közigazgatási bírósági eljárásnak.

A Magyar Királyi 10. Honvéd Gyalogezred miskolci katonáinak a sírjai fölé dormánfalvi önkormányzat által emelt betonkereszt a Székelyföld határán fekvő Úzvölgye átalakított magyar katonai temetőjében 2019. május 17-én. A román nyelvű felirat jelentése: Ismeretlen román hős. A román hősi emlékművet és sírokat május 17-én szerette volna felavatni a dormánfalvi önkormányzat, de az ünnepség a magyarok tiltakozása miatt elmaradt. Forrás: MTI/Veres Nándor

Darmanesti önkormányzata 2019 áprilisában önkényesen román parcellát alakított ki a Hargita és Bákó megye határán fekvő katonatemetőben, melyet korábban a székelyföldi Csíkszentmárton község gondozott, és a magyar közösség magyar katonatemetőként tartott számon.

Tavaly június 6-án

több ezer román megemlékező erőszakkal nyomult be a temetőbe,

hogy részt vegyen a román parcella és emlékmű román ortodox felszentelésén, miután székelyek élőlánccal próbálták megakadályozni ezt.