szerző:
Tetszett a cikk?

Nagy a felzúdulás, hiszen az interneten nincs korlátozás.

Koronavírus-járvány
Fellélegezhet kicsit a világ, a Covid-19 ugyan nem tűnt el, de nem keseríti meg a mindennapokat. Ám visszatér-e? És mi van a betegség utóhatásaival? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Keserű pirulát kellett lenyelniük a hiper- és szupermarketeknek Franciaországban. Azokban az üzletekben is, amelyeket nem kell bezárni a kijárási korlátozások keretében, lezárják a polcok jórészét a vásárlók elől. A párizsi Le Figaro riportjából kiderül: a vásárlók enyhén szólva nincsenek elragadtatva a korlátozástól.

A lapnak egy családanya fakadt ki, aki egy pár zoknit szeretett volna vásárolni a kisfiának. Párizs környékén egy szupermarketben közölték vele: a zokni nem létszükséglet! Márpedig a hiper- és szupermarketek csakis ez utóbbi termékeket árusíthatják, nehogy jogtalan versenyelőnybe kerüljenek a boltokkal szemben, amelyeknek viszont be kellett zárniuk.

"Azt a megoldást választottuk, hogy az árut kint hagytuk a polcokon, de rajta a tiltó felirat. A pénztárosok pedig kaptak egy listát, mi az, amit nem adhatnak el a vevőknek" – mondja a szupermarket menedzsere, aki persze utal arra, hogy telefonon vagy interneten korlátlanul lehet rendelni ezekből az árukból.

Minden bolt és szupermarket az Amazontól retteg, amely Franciaországban is rakétasebességgel növeli eladásait az interneten.

Ilyenek a játékok is. Ilyenkor karácsony előtt ez már fontos tétel az eladásokban a szupermarketekben, de most a játékok a tiltólistán szerepelnek. Ezekkel a termékekkel az a nagyon nagy gond, hogy többségük szezonális vagyis, ha nem sikerül eladni a karácsonyi vásárok során, akkor az üzletek nyakán maradnak. A hiper- és szupermarketek emiatt komoly veszteséggel számolnak, éppúgy mint a virágpiacon.

A könyvkereskedők lázadása

A könyv igenis létszükségleti cikk – állítják a legnagyobb francia könyvkereskedők, akik közös levélben fordultak Emmanuel Macron elnökhöz. Arra hivatkoznak, hogy a nagy francia forradalom óta a könyv olyan, mint a mindennapi kenyér, ezért a könyvesboltok bezárása sérti a franciák jogait.

Macron elnök nincs könnyű helyzetben, mert a járványadatok riasztóak, ezért az egészségügyi vészhelyzetet februárig meghosszabbították. A kormány pedig újabb támogatási csomagot készít elő miközben Párizsban is nagyon várják a 750 milliárd eurós uniós válságkezelő alap nekik szánt eurómilliárdjait.