Tetszett a cikk?

Egy nem nyilvános kormányhatározat alapján a fővárosi augusztus 20-ai gigatűzijáték nem elmaradt, csak eltolták 2021-re. Az akár 1,3 milliárdos attrakció állami tulajdonú szervezője pedig 100 százalék előlegre jogosult, mondván "a rendezvény előkészítése érdekében a lehetséges felmerülő feladatok 90 százalékát teljesítette".

A 2021-es augusztus 20-ai fővárosi tűzijáték megrendezésével megbízott állami cég, az Antenna Hungaria (AH) akár 100 százalék előlegre tarthat igényt - derül ki a szerződés 2020. október 1-ei keltezésű módosításából. A 2021-es tűzijáték ugyanis valójában a járvány miatt lemondott 2020-as lesz, a kormány nevében a megrendelő Turisztikai Marketingkommunikációs Ügynökség (TMÜ) és az Antenna Hungaria átírták a teljesítési dátumokat 2020-ról 2021-re.

A közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetmény indoklása szerint a 100 százalékos előleg azért indokolt, mert:

  • Az AH a rendezvény előkészítése érdekében a lehetséges felmerülő feladatok 90 százalékát teljesítette,
  • A már teljesített beszerzés megismétlése mind időben, mind költségben indokolatlan veszteségként jelentkezne, a költségek megsokszorozódásával járna,
  • A beszerzett pirotechnikai termékek és eszközök a szerződés keretösszegéhez képest olyan magas értéket képviselnek, hogy azok ismételt - akárcsak részbeni - beszerzése súlyos hátránnyal járna,
  • Az egymásra épülő előkészítési, tervezési és engedélyeztetési részfeladatok, majd ezek eredményeképpen a beszerzett eszközök szoros egységet alkotnak, amelynek megbontása az ajánlatkérő számára súlyos érdeksérelmet okoz.

Mindehhez azért hozzátartozik, hogy a kormány, illetve a TMÜ későn, rohamtempóban állt neki vállalkozót keresni a tűzijátékhoz, az eseményt pedig csak az utolsó pillanatban mondta le.

Egyébként nem csak a tűzijáték megrendezésére vonatkozó szerződést tolták előre 2021-re, hanem a Szent István napi programsorozat lebonyolítására kötöttet is. Mindkét szerződést az állami Antenna Hungaria nyerte el meghívásos eljárásban, soha korábban nem látott összegekért: csak a tűzijáték keretösszege 1,3 milliárd forint (ebből legalább 910 millió forintot el kell költeni), a rendezvénysorozat keretösszege 6,6 milliárd forint (ebből legalább 4,6 milliárdot ki kell meríteni).

A kormány nem nyilvános határozatot hozott

Az indoklás szerint azért lehet az Antenna Hungariával megkötött szerződéseket módosítani, és azért nem kell új közbeszerzési eljárást lefolytatni, mert a kormány a 2020. július 15-én tartott ülésén a 2020. augusztus 20-ra tervezett nyilvános ünnepségek – az Állami díszünnepség és kapcsolódó események kivételével – 2021. augusztus 20-ra történő elhalasztásáról döntött.

Mi több, az indoklás hivatkozik továbbá a kormány 2000-es határozatára, „melyben egyetértését fejezte ki a tekintetben, hogy a Rendezvénysorozat megrendezése érdekében biztosított központi költségvetési források terhére az Augusztus 20-i tűzijáték és a Szent István Napi programsorozat támogatásáról szóló Korm. határozat szerint

megkötött szerződések a Rendezvénysorozat 2021. évi megrendezése érdekében meghosszabbításra kerüljenek,

valamint utasítást adott a megkötött szerződések szerinti teljesítések elszámolására”.

Nem titok, csak épp nem nyilvános

A 2000-es kormányhatározatok nevüket onnan kapták, hogy számuk 2000-essel kezdődik, ezek nem titkosak a szó szoros értelmében (azok a 3000-esek), azonban 2008 óta nem hozzák nyilvánosságra őket, csak az érintettek kapják meg. Vagyis

a kormány egy nem nyilvános határozatban kimondottan döntést hozott a 2020-as szerződések 2021-re történő meghosszabbításáról.

A felek egyetértettek abban, hogy a fentiek kimerítik a vis maior fogalmát, a teljesítési dátumok egy évvel való előre tolása pedig nem változtatnak a szerződések általános jellegén, így a módosításnak nincs akadálya.

Nem mondták, hogy nem elmarad, hanem elnapolták

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a július 16-ai Kormányinfón jelentette be, hogy a kormány döntése értelmében „elmarad” a tűzijáték. A miniszter arról nem beszélt, hogy tulajdonképpen nem elmarad, csak elnapolják egy évvel, sőt a tűzijátékra elkülönített pénzzel kapcsolatban szó szerint azt mondta:

Örülünk, ha bármit meg tudunk spórolni.

Azonban így, hogy az AH 100 százalék előlegre tarthat igényt, már nehéz spórolásról beszélni.

A kormány döntését komoly, az augusztus 20-ai rendezvényekkel szembeni ellenállás előzte meg. A járvány miatt a tűzijáték megrendezése ellen lakossági petíció is indult, felmérések szerint az emberek nagy többsége nem támogatta a megtartását, tiltakoztak ellenzéki pártok és Karácsony Gergely főpolgármester. Sőt még Müller Cecília országos tisztifőorvos sem tartotta jó ötletnek a tűzijáték megtartását.