szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy amerikai kutatás szerint az együtt élő párok nem csupán élményeikben, hanem esetleges szívproblémáikban is osztozhatnak.

A szívbetegség ugyan nem ragályos, mégis „elkaphatja” tőlünk a partnerünk – állapította meg nemrégiben egy amerikai kutatás. A szakemberek 5300 pár szívének egészségét vizsgálták, és kiderítették, hogy az együtt élő partnerek gyakran osztoznak a szívük egészségét érintő kockázatokon, de szerencsére az egészséges szokásokon is.

A bostoni kutatók – írja a Science Alert – a szívbetegségek hét rizikófaktorát értékelték: dohányzás, napi fizikai aktivitás, étrend, testtömegindex, vércukorszint, koleszterinszint, vérnyomás. Ezek ugyanis azok a kockázati tényezők, amelyek befolyásolhatják számos szívbetegség esélyét, igaz, életmódbeli változtatásokkal javíthatók.

Wikimedia

A felmérés eredménye még a kutatókat is meglepte: a párok csaknem 80 százalékában az alanyok a „nem ideális” szívegészséghez kapcsolódó életmódot (pl. egészségtelen étrendet, mozgáshiányt) osztották meg partnereikkel. Viszont ha valaki leszokott a dohányzásról, lefogyott, fokozta fizikai aktivitását, akkor valószínűleg a párja is követte, azaz javítani tudtak a szív egészségével kapcsolatos feltételeken. Ezzel együtt az ötéves vizsgálati időszak alatt alig változtak a párok kockázati tényezői.

Azt persze a tanulmány szerzői is elismerték, hogy mivel az adatokat kérdőíves módszerrel gyűjtötték össze, nem garantált, hogy mindenki pontosan válaszolt, ami torzíthatja az eredményeket.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos kérdésekkel is foglalkozó Facebook-oldalát.