Nyáron már új kerékpárúton közlekedhetünk Tiszafüred és Poroszló között

Kerékpárút Tisza-tó körül
Vágólapra másolva!
Júniusban átadják a Tiszafüredet Poroszlóval összekötő kerékpárutat, így nyáron a teljes Tisza-tavat biztonságosan körbe lehet tekerni.
Vágólapra másolva!

A tervezett ütemezésnek megfelelően halad a Tisza-tó fölötti kerékpáros hidak építése Poroszló és Tiszafüred között. Júniusban átadják a két települést összekötő kerékpárutat, így nyáron a teljes Tisza-tavat biztonságosan körbe lehet tekerni.

A kis kör 70 km, míg a nagy kör 95 km hosszan kerüli meg a tavat,

a gépkocsiforgalomtól teljes hosszában elválasztva. A beruházás során 2 híd épül a tó fölött, míg 1-1 híd a Tiszán és az öblítő csatornán vezet át. A két települést további 6,5 km kerékpárút köti össze.

Kerékpárút a Tisza-tó körül Forrás: Facebook/Aktív Magyarország

A Poroszló és Tiszafüred között épülő kerékpárút leglátványosabb műtárgya az a kerékpáros híd, amely a Tiszán ível át.

A híd hossza 280 méter, az íves főtartós acélszerkezet súlya 350 tonna.

A tervezőnek egy könnyed, tájba illeszkedő szerkezetet kellett megálmodnia – ismertette az építkezés részleteit Kiss Boglárka, a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. szóvivője.

A szakasz a nemzetközi EuroVelo 11 része, így a fejlesztés a hétvégi kikapcsolódás mellett a hosszú távú kerékpáros turizmust is szolgálja.

Az útvonal hazánkat Szegedtől a Zemplén északi csücskéig szeli át, jelentős részén a Tisza mentén.

Az átadással a közkedvelt Balaton-kör mellett a Tisza-tó is felkerül a kerékpározni vágyók úti céljai közé.

A kerékpárút és a kerékpáros hidak hazai forrásból, az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában épülnek meg. A kivitelezés nettó értéke 3,1 milliárd forint, a kivitelező a Hódút Kft.

Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos a beruházással kapcsolatban elmondta, hogy hiánypótló útszakasz épül meg, hiszen a Tisza-tó egyre népszerűbb a kerékpárosok körében.

Az elmúlt három évben háromszorosára nőtt a tó körül bringázók száma.

Tavaly már 58 ezer biciklist számoltak Kiskörénél. A hidaknak köszönhetően biztonságossá és sokkal kellemesebbé válik a Tisza-tó körbetekerése.