Hamarosan etikai ajánlás kell a szakértők szerint arról, ki maradhat életben

Ha nem csökken a fertőzöttek száma a kórházban, talán etikai kódex alapján kell dönteni arról, hogy kit lássanak el.

2020. november 6., 08:12

Szerző:

Az osztályok megteltek, a betegellátó rendszer pedig túlcsordult a járvány második hulláma miatt. Így úgy tűnik, szükség lesz az intézményekben azokra a triázs-teamekre, amelyek abban a helyzetben hoznak döntést a fertőzöttek sorsáról, amikor több a koronavírusos beteg, mint az ellátásukhoz szükséges kapacitás - írja a Medical Online

Az intézményekben rendelkezésre álló 1000 intenzív terápiás ágy 60-70 százaléka volt foglalt januárban, normál ellátás mellett. A rendelkezésre álló személyzet legfeljebb kétezer intenzív ellátásra szoruló beteget tud ellátni és a fertőzöttek száma továbbra is exponenciálisan nő. November 5-én több mint ötezer főt ápolnak az intézményekben, a respirátoron lévők száma 378  - fejtegette Lovas András, a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház Központi Aneszteziológiai és Intenzív Betegellátó Osztályának vezetője, aki szerint

már most vannak olyan osztályok, ahol alkalmazni kellene a Magyar Orvosi Kamara (MOK) etikai ajánlását. 

Az etikai ajánlás egy útmutatás, amely abban segítene, hogy a súlyos, morális választási terhet levegye az orvosok válláról és így, széles körben elfogadott, etikai szempontok szerint megfogalmazott elvek mentén történhessen az ellátás, és születhessenek meg a szükséges döntések. 

Orvosi szempontból a jobban védhető életet kell előnyben részesíteni, a lehető legtöbb emberélet megmentése a cél – ismertette a részleteket Hegedűs Zsolt, a MOK Etikai Kollégiumának elnöke. 

Az ajánlás szerint a döntéskor a haszonmaximalizálás elve szerint kell eljárni, ami priorizálja azokat a betegeket, akik nagyobb valószínűséggel gyógyulnak meg. Az etikai kódex szerint a döntéskor  nemcsak a Covid-os, hanem az intézményben, régióban, vagy akár az ország valamennyi intenzív osztályán kezelt valamennyi, súlyos állapotban lévő beteget figyelembe kell venni . A döntésben nem lehet mérvadó a beteg anyagi helyzetét, korát, fogyatékosságát, nemét, rasszát, vallását, ismertségét, a pénz elfogadása ilyen helyzetben pedig bűncselekménynek minősül. 

Az eljárás mivel komoly triázsolást igényel, azt nem a kezelő orvosnak, hanem az intézményi triázs-teamnek kell elvégeznie - mondta Berényi Tamás, a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság (MSOTKE) elnökségi tagja. 

A beteg kezelésében részt vevő orvosok traumatizáltsága csökkenthető azzal, hogy ők kiesnek ebből a döntéshozatali mechanizmusból, de nem minden kórháznak lesz lehetősége arra, hogy kiállítsa az ajánlás értelmében a háromfős triázs teamet – vélekedett Lovas András, aki azt is elmondta, az egyes intenzív osztályoknak nincsen rálátásuk arra, hogy a régióban, vagy az országban hol van üres ágy. Pedig az országos kapacitások ismerete kiemelten fontos lenne ahhoz, hogy a haszonmaximalizálás elvét szem előtt tarthassák. A főorvos szerint ez súlyos probléma, ami megkérdőjelezi, hogy megfelelően tudják-e alkalmazni az etikai ajánlásban foglaltakat.

Tegnap 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegnap 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.