Letartóztatták az iszlamista fenyegetés miatt rejtőzködni kényszerülő holland tanár megfenyegetőjét

Samuel Paty megemlékezés Franciaország
French high-school teachers dressed in black stand under a banner they displayed in a homage to slayed French history teacher Samuel Paty at the lycée François-Magendie in Bordeaux on October 2, 2020. - Schoolchildren across France were to observe a minute of silence at 11:00 am (1000 GMT, as students returned to classes after the autumn break, to remember Samuel Paty, who was killed in Conflans-Sainte-Honorine, outside Paris, on October 16 just as the holiday began. Paty had shown his class a cartoon of the prophet Mohammed for a lesson on freedom of expression, spurring an online campaign targeting him. His killing further set France on edge as French president spearheads a campaign against Islamist radicalism. (Photo by Philippe LOPEZ / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
A rotterdami rendőrség péntek reggel letartóztatott egy 18 éves nőt, akit erőszakra való felbujtással gyanúsítanak az iszlamista terrort kifigurázó karikatúrát tanterme falán tartó holland tanár ellen - jelentette a hollandiai témákra szakosodott NL Times című internetes hírportál.
Vágólapra másolva!

A közlések szerint a nőt azzal vádolják, hogy a közösségi hálón bűncselekmény elkövetésére buzdított a katolikus iskolában oktató tanár ellen, aki a héten emiatt bujkálásra kényszerült.

A tanár osztálytermének falán több éve egy gúnyrajz függött,

amely egy Charlie Hebdo feliratú inget viselő, lefejezett alakot ábrázolt, aki nyelvet ölt az őt lemészároló dzsihadistára.

Az iskolaközösség muszlim diákjainak egy csoportja felháborodását fejezte ki a kép miatt, és elutasították a tanár magyarázatát, miszerint a karikatúra nem Mohamed prófétát, hanem egy terroristát gúnyol ki. Miután a tanulók megosztották a rajzot a közösségi hálón, a férfi fenyegetéseket kapott.

Sajtóinformációk szerint több holland iskolában is zavargáshoz vezettek a Samuel Paty franciaországi tanárról tartott megemlékezések. Patyt azért fejezte le egy iszlamista október elején, mert osztályának Mohamed-karikatúrákkal szemléltette a szólásszabadságot.

Samuel Paty emlékére tartott megemlékezés Bordeaux-ban október 2-án Forrás: AFP/Philippe Lopez

Hollandiában már több mint 100 ezren írták alá azt az Izmail Abu Szumajah amszterdami imám által terjesztett petíciót, amely Mohamed próféta nyilvános megsértésének bűncselekménnyé tételét szorgalmazza.