Oroszországban meghaladta a húszezret az új fertőzések száma

koronavírus, oroszország
Védőmaszkos járókelők Moszkva belvárosában.
Vágólapra másolva!
Újabb rekordot döntött és meghaladta a húsz és fél ezret az újonnan diagnosztizált koronavírusos fertőzések száma pénteken Oroszországban.
Vágólapra másolva!

Az igazolt új koronavírus-fertőzöttek száma az elmúlt napon 20 582-vel 1 733 440-re emelkedett a pénteken közzétett hivatalos adatok szerint. A terjedés mértéke 1,2 százalékos.

Oroszország a negyedik helyen áll a világon a kimutatott koronavírus-fertőzöttek számát tekintve az Egyesült Államok (9,6 millió), India (8,4 millió) és Brazília (5,6 millió) után.

Az aktív esetek száma az elmúlt egy nap alatt 3249-cel 407 429-re nőtt. A halálos áldozatoké 378-cal 29 887-re, a felépülteké pedig 16 955-tel 1 296 124-re emelkedett.

Babakocsit toló védőmaszkos nő Moszkva belvárosában Forrás: AFP/Alexander Nemenov

Az országban a járvány kezdete óta több mint 63,5 millió laboratóriumi tesztet végeztek el.
Anatolij Alstejn, a Covid-19 elleni első orosz vakcinát kidolgozó Gamaleja Intézet virológusprofesszora az RBK televíziónak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy

a járvány hamarosan a tetőzéséhez érkezik Oroszországban, és ez az állapot némi ingadozással tavaszig fog tartani.

Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette: az általa irányított felderítő szervnek nincs megalapozott információja arról, hogy a SARS-CoV-2 laboratóriumban előállított vírus lenne, ezért hajlik arra, hogy a járvány természetes eredetű. Mint mondta, az orosz egészségügyi szakemberek számára nem elvi kérdés, hogy honnan származik a betegség.