szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Még egy jó tíz évet azért adnak a hagyományos motorral szerelt autóknak is.

Csak idő kérdése volt, hogy újabb patinás márka kötelezze el magát a belső égésű motoroktól való eltávolodásra, most a Bentley is bejelentette ezt a lépést. A brit luxusgyártó a csütörtöki napon közzétette, hogy 2030-ra teljes választéka kizárólag elektromos járművekből áll majd.  

A Bentley korábban azt mondta, hogy néhány éven belül fokozatosan megszünteti nagy hagyományokkal rendelkező W12-es motorjának használatát. A mostani "Beyond 100" stratégia részeként a cég 2023-ig minden modelljéből kínál majd hibrid hajtásláncú variánst és 2025-ben dobja piacra első teljes elektromos járművét.

Mivel a Bentley is a Volkswagen-csoport tagja, amely a legerősebb plug-in hibrid elektromos járműveibe (PHEV) az Audi és a Porsche esetében is V6-os motort használ az elektromos hajtás mellé, aligha elképzelhető, hogy a mostani V8-as Bentley-k is tovább éljenek, a W12-es változathoz hasonlóan.

A vállalat két konnektoros hibridet tervez bevezetni jövőre, amelyek közül az egyik a nemrégiben frissült Bentayga lesz, majd nem sokkal később a Flying Spurben jelenhet meg a hibrid hajtáslánc.

Bentley Flying Spur-teszt: a korona ékköve nem lehet SUV

Az autók királya még mindig nem szabadidő-autó, hanem egy nagy limuzin! Sok mindenért lehet kárhoztatni a Bentley-t - például éppen a divatterepjárójuk miatt -, de azt el kell ismerni: a Flying Spur minden részletében ott van a hagyományos uralkodói fölény. Kölcsön kaptuk, kipróbáltuk.

A Bentley egyébként vállalati szinten is karbonsemleges vállalat lesz hamarosan, a Crewe-i gyárának tetején már most is 30 000 napelem található. 2025-re pedig elkötelezték magukat, hogy „műanyag semlegessé” is váljanak, aminek értelmében ugyanannyi műanyagot távolítanak el a környezetből, mint amennyit létrehoznak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.