Szerző: Koi Tamás

2020. november 6. 14:02

Körvonalazódnak a Wi-Fi 7 újdonságai

Miközben a vezeték nélküli kommunikációs szabványok tekintetében az 5G kiemelten nagy népszerűségnek örvend, a Wi-Fi technológia, illetve a mögötte álló szabvány fejlesztése sem áll le. Az Intel egy most zajló szakmai konferencián mutatta be a kidolgozás alatt álló 802.11be, vagyis a Wi-Fi 7 fontosabb mérföldköveit.

A vezeték nélküli összeköttetések kapcsán a jövőben továbbra is kiemelt szerep hárul majd a Wi-Fi szabványra, melynek újabb generációi rendre hatékonyabb, gyorsabb adatátvitelt, ezzel együtt hatékonyabb spektrumfelhasználást ígérnek. Bár a jelenlegi, Wi-Fi 6 (802.11ax) szabványú első eszközök alig egy éve kerültek piacra, egy közbülső lépés, a nagyobb spektrummennyiségre optimalizált Wi-Fi 6E után javában már zajlik az új generációs szabvány, a Wi-Fi 7 (802.11be) fejlesztése.

A készülőben lévő szabvánnyal érkező újdonságokról az egyik legaktívabb iparági szereplőnek számító Intel vezeték nélküli megoldásokat fejlesztő részlegének műszaki vezetője, Carlos Cordeiro beszélt a tegnap zárult Wireless Global Congress szakmai rendezvényen. A jelenleg a kidolgozási fázis elején járó, várhatóan 2024 tavaszára végleges formát öltő új szabvány alapvetően az előző generációra épít, ugyanakkor több ponton is továbbfejlesztették a jövőbeni nagy sávszélességigényű, konstans alacsony késleltetést igénylő applikációknak megfelelően.

carmaker_robot
az ipari felhasználást célozza a konstans, alacsony késleltetés 

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A Wi-Fi 7 így egyebek mellett a maximális 160 MHz helyett 320 MHz-es csatornaszélességet, 1024-QAM helyett akár 4096-QAM modulációt, valamint 8 helyett 16 párhuzamos adatfolyamot kínál majd. Így az új szabvány által biztosított teoretikus maximális sávszélesség a jelenlegi 9,6 Gbps-ről 46,1 Gbps-re nőhet majd (kliensoldalon ennél értelemszerűen kisebb, a korábbi rendszerekhez képest csupán átlagosan kétszeres sávszélesség-növekedésre lehet számítani az Intel szerint).

A szabványalkotók célja, hogy a Wi-Fi 7 eszközökkel ténylegesen is el lehessen majd érni legalább 30 Gbps kapcsolati sebességet - ehhez természetesen ideális környezeti viszonyok, megfelelő antennakonfiguráció és feldolgozóegység szükséges. 

Az új szabvány két tovább, lényeges ponton hozhat majd előrelépést a Wi-Fi 6-hoz képest. Az egyik a konstans szinten tartható, alacsony késleltetés (deterministic low latency), mely a késleltetéskritikus rendszerek (ipari megoldások, gyártórendszerek stb.) működési kritériumainak figyelembe vételével került be a szabványba.

A másik, fontos újítás a mobilhálózatoknál már régóta alkalmazott vivőaggregációnak megfelelő eljárás megjelenése a Wi-Fi szabványban. Vagyis a Wi-Fi 7 segítségével megoldható lesz, hogy egy kompatibilis kliens több párhuzamos frekvenciasávban egyszerre csatlakozzon egy vezeték nélküli hozzáférési ponthoz, és kihasználja az összes sáv átviteli kapacitását.

A Wi-Fi 7 szabványnak megfelelő eszközök az 1 - 7,250 GHz-es frekvenciatartományban kommunikálhatnak majd, természetesen továbbra is csak a nem licencköteles, polgári célra használható sávokon.

Az új szabvány 0.1-es (draft) változata még novemberben elkészülhet, jövő májusban pedig elfogadhatják az 1.0-s, szintén draft fázisban lévő specifikációt. A végleges specifikáció publikálására várhatóan ezt követően még nagyjából három évet kell várni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról