PC-s eszközökbe szánt magot jelentett be az ARM

A Cortex-A78C nem sokban különbözik a Cortex-A78-tól, de több használható belőle egy DynamIQ tömbben.

Az ARM az év közepén leplezte le a Cortex-A78-as processzormagját, amelynek most elkészítették a PC-kbe szánt verzióját Cortex-A78C néven. A mag belül alig változott, vagyis az alapok nagyjából ugyanazok, de a skálázás tekintetében már lényeges fejlesztés, hogy az új verzióból egy DynamIQ tömbben nem csak négy, hanem akár nyolc is lehet. Ennek lényeges haszna van, mert egy ultramobil eszköznél ennyi combosabb magra nem lenne fogyasztási keret, de a méretben nagyobb, Windows operációs rendszert futtató ARM-os notebookokban már megengedhető ez a lehetőség. A skálázhatóság miatt a megosztott L3 gyorsítótár is 8 MB lehet, szemben az eredeti Cortex-A78 4 MB-os maximumával.


[+]

A DynamIQ természetesen támogatja azt a lehetőséget is, hogy a beépített Cortex-A78C magok ne legyenek ugyanolyan gyorsak, azaz más órajelen üzemeljenek az egyes magcsoportok, itt viszonylag sok konfigurálási lehetőség van, de az okostelefonokhoz viszonyítva annyival nagyobbak az ARM-os notebookok, hogy akár egységes teljesítményszint is biztosítható az összes magon. Arról nem is beszélve, hogy a Windows 10 ugyan megengedi, de nem különösebben rajong az eltérő teljesítményű magokért. Márpedig a Cortex-A78C-re épülő, komolyabb teljesítményű dizájnt alkalmazó lapkák főleg erre az operációs rendszerre fognak készülni.


[+]

A Cortex-A78C némi extrája, hogy biztonsági szempontból valamivel többet kínál, mint a kisebb testvére. Az új képessége a Pointer Authentication (PAC), ami segíti a ROP (Return Oriented Programming) és a JOP (Jump OrientatedProgramming) támadások megelőzésében.

Az ARM friss fejlesztését már licencelhetik a partnerek, arról viszont nincs információ, hogy mely cég fejleszt Cortex-A78C magokkal dolgozó rendszerchipet.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ARM

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés