szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Várhatóan ugyanúgy 20 dollár lesz a koronavírus elleni vakcina, mint az influenzaoltás.

Koronavírus-járvány
Fellélegezhet kicsit a világ, a Covid-19 ugyan nem tűnt el, de nem keseríti meg a mindennapokat. Ám visszatér-e? És mi van a betegség utóhatásaival? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Évi tízmilliárd dolláros üzlet lehet az új koronavírus elleni vakcina a fejlett országokban – írja a The Guardian elemzők számításaira hivatkozva.

A Morgan Stanley amerikai és a Crédit Suisse svájci bank elemzői úgy számolnak, hogy csakúgy mint az influenzánál, a Covid–19 betegség esetében is évente kell védőoltást adni az embereknek, és egy dózis átlagára 20 dollár lesz.

Matthew Harrison, a Morgan Stanley elemzője szerint, ha minden évben ugyanannyi embert oltanak be a Covid–19 ellen, mint az influenza ellen, a gyógyszergyárak 10 milliárd dollár bevételre tesznek szert az Egyesült Államokban, Európában és a fejlett országokban.

A védőoltás előállítási költsége darabonként 5-10 dollár között mozog majd. Az üzlet nagyságát végül az határozza majd meg, hogy mennyibe kerül egy-egy dózist előállítani, és kell-e minden évben védőoltást adni. Az egész világot tekintve akár a 25 milliárd dollárt is elérheti majd a gyógyszergyárak bevétele Harrison szerint.

Evan Seigerman, a Credit Suisse elemzője úgy véli, hogy csak az Egyesült Államokban 10 milliárdos piacról kell beszélni. Ezt az összeget úgy számolta ki, hogy a Pfizer által előállított vakcina 19,5 dollárba fog kerülni, és évente kétszer kell 330 millió embert beoltani.

Mene Pangalos, az AstraZeneca brit–svéd multinacionális vállalat alelnöke kijelentette, hogy reményeik szerint az oxfordi egyetemmel közösen fejlesztett vakcinájuk legalább egy év védelmet nyújt az új koronavírussal szemben.

A brit kormány májusban 84 millió fontot különített el a vakcina fejlesztésének támogatására, ebből 65,5 millió fontot kapott az AstraZeneca és az oxfordi egyetem közös kutatása.

Az AstraZeneca és az amerikai Johnson&Johnson azt ígérte, hogy a járvány idején kedvezményes áron adják majd vakcináikat. Más gyógyszergyártók, például a Pfizer és a Moderna, nem ilyen nagylelkűek. A Moderna azt tervezi, hogy darabonként 37 dollárt kér majd a vakcinájáért.