szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A demokrata házelnök szerint Biden nyeri meg a kedden tartott elnökválasztást.

Biden nyert, Trump még küzd - amerikai elnökválasztás 2020
November 3-án elnökválasztást tartottak az Amerikai Egyesült Államokban. A republikánus Donald Trump és demokrata kihívója, Joe Biden közti verseny több államban nagyon szoros volt, így végül csak november 7-én derült ki: Joe Biden lesz az USA 46. elnöke. Kövesse az elhúzódó elnökválasztás fejleményeit és lehetséges következményeit a hvg.hu-n.
Friss cikkek a témában

Bízik abban, hogy Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek "erős mandátuma" lesz – jelentette ki sajtókonferenciáján Nancy Pelosi, a szövetségi képviselőház demokrata párti elnöke pénteken.

A házelnök szerint Biden nyeri meg a kedden tartott elnökválasztást, és azért nyerte el a választók bizalmát, mert képes arra, hogy összefogja az embereket.

Joe Biden mögött erős képviselőházi többség áll majd

 – mondta Pelosi. A szövetségi törvényhozás alsóházában (a képviselőházban) az eddigi eredmények alapján a demokraták megőrizték többségüket, bár ez kisebb arányú, mint a választások előtti. A The Washington Post csütörtöki értesülései szerint egyébként emiatt a Demokrata Párton belül támadások érik Pelosit.

A sajtókonferencián Nancy Pelosi nem reagált az újságírók azon felvetéseire, amelyek az elnökválasztás szoros eredményeit és a demokraták képviselőházi többségének apadását firtatták. Csak annyit mondott, hogy egyes választási körzetekben "lehetetlen volt győzni" a republikánus jelölttel szemben.

Nem nyertünk meg minden képviselőházi csatát, de megnyertük a háborút

 - fogalmazott a házelnök. Hozzáfűzte, hogy véleménye szerint Joe Biden és a kongresszus demokrata párti politikusai a jövő esztendőben "nagy dolgokat visznek majd véghez".

Pelosi hangsúlyozta a koronavírus-járvány miatti újabb gazdaságélénkítő csomagterv fontosságát, és azt hangoztatta: "azt akarjuk, hogy a republikánusok visszatérjenek a tárgyalóasztalhoz". Nem részletezte, hogy a demokraták készen állnának-e kompromisszumokra.

A 80 éves Pelosi a héten már jelezte, hogy továbbra is készen áll a házelnökségre, legalább két évig tartó időszakra.

Helyi idő szerint kora délután egyébként még mindig számolták a öt kulcsfontosságú államban a szavazatokat. A CNN bontása szerint Pennsylvaniában, Georgiában, Nevadában, Arizonában Biden vezet, míg Észak-Karolinában Trump.

A legfontosabb állam talán Pennsylvania (20 elektor), amit ha elvisz Biden, akkor ő nyeri az elnökválasztást. 96 százalékos feldolgozottságnál 13 410 szavazat az előnye. A CNN elemzője arra hívta fel a figyelmet, ahogy érkeznek az újabb adatok, úgy nő Biden előnye.

Joe Biden vezet Pennsylvaniában is, ő lehet a következő amerikai elnök

Az amerikai választással foglalkozó szakértők már csütörtök délután elkezdhették fogalmazni, mit kell majd mondani, ha szinte biztossá válik, hogy Joe Biden győz, viszont amíg Pennsylvaniában Donald Trump vezetett, addig óvatosnak kellett maradni. Most jött el a pillanat: Joe Biden átvette a vezetést Pennsylvaniában, és ha csak nem történik valami hatalmas fordulat, ezzel meg fogja nyerni az elnökválasztást.