szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Erre figyelmeztetett az osztrák közegészségügyi intézet. Az osztrák egészségügyi miniszter szerint pedig mindenkinek csökkentenie kell kontaktusai számát.

Koronavírus-járvány
Fellélegezhet kicsit a világ, a Covid-19 ugyan nem tűnt el, de nem keseríti meg a mindennapokat. Ám visszatér-e? És mi van a betegség utóhatásaival? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Legalább tíz napba telik, amíg látni lehet, mennyire sikerült lelassítani a járvány terjedését a kedden bevezetett korlátozó intézkedésekkel Ausztriában. Erről Rudolph Anschober osztrák egészségügyi miniszter beszélt pénteken egy sajtótájékoztatón.

A miniszter szerint jelenleg minden koronavírusos pácienst biztonsággal el tudnak látni, és nincs szükség arra, hogy a betegeket más szabad kapacitásokkal rendelkező tartományokban szállítsák, de figyelmeztetett, november második felében elérhetik a kapacitások határát. Ezt követően előfordulhat, hogy az orvosoknak választani kell, mely betegek kaphatnak életmentő intenzív kezelést, és melyek nem. “Meg kell akadályoznunk, hogy ilyen helyzet alakuljon ki Ausztriában” – idézte a Vienna.at. A miniszter szerint

Versenyt futunk az idővel.

Ausztriában jelenleg 421 koronavírusos páciens kap intenzív kezelést a kórházakban, november 18-án ez a szám Herwing Ostermann, a Gesundheit Österreich, az osztrák közegészségügyi intézet vezetője szerint a kedden életbe léptetett újabb korlátozások ellenére is 750-re emelkedhet, miközben Ausztria összesen 800 intenzív ágyat különített el a koronavírusos betegeknek.

Daniela Schmid, az egészségügyi és élelmiszerbiztonsági ügynökség járványügyi szakértője szerint egyre nehezebb felkutatni a fertőzések eredetét, és az esetek mindössze 27 százalékában koronázza siker az erre irányuló erőfeszítéseket. A fertőzöttek átlagéletkora jelenleg 43 év.

Keddtől éjszakai kijárási tilalom lépett érvénybe Ausztriában, illetve bezárták a kávézókat, a szórakozóhelyeket és az éttermeket. A gyárak, a boltok, az óvodák és az alsófokú iskolák továbbra is nyitva vannak, de a középiskolák és az egyetemek már átálltak távoktatásra. Péntekre virradóra 6464 új fertőzöttet regisztráltak, miközben 41 ember elhunyt a betegségben.