Hardvereket hozott a hűvös, novemberi szellő

A különféle asztali komponensek és számítógépházak mellett üzleti noteszgépek is beköszönnek.

Alaplapok, SSD-k


Cikkünket a rovatot szponzoráló számítástechnikai kereskedések aktuális ajánlataiból állítjuk össze. A cikkben közölt árakat nagykereskedelmi (áfa és kiskereskedői haszon hozzáadásával) és kiskereskedelmi partnereink listái alapján képezzük. A bemutatónkban szereplő termékek – többek között – a nagykereskedelmi partnereink weboldalain feltüntetett kiskereskedésekben vagy kiskereskedelmi partnereinknél vásárolhatóak meg. A számítástechnikai termékekre a legtöbb esetben 2 év garancia vonatkozik, az eltérő garanciaidőket külön közöljük.

Első novemberi ajánlónkat a PCX árlistájából szemezgetve indítjuk, és fókuszpontunkat két alalapra, illetve két SSD-re irányítjuk. Hiába lepték el a piacot az Intel 10. generációs, LGA1200-as tokozású processzorai, bőven akadnak olyanok, akik az eggyel korábbi, LGA1151v2 foglalatba passzoló központi egységeikhez keresnek valamilyen belépőszintű, olcsó kis deszkát a hétköznapokra, netán irodai használatra.

Ebben a szegmensben fölösleges Z vezérlőhidas modellekben gondolkodni, a fapados H310 Express chipset ugyanúgy megteszi, így akár a 3 éves garanciával cirka 21 000 forintos összegért beszerezhető, microATX-es Gigabyte H310M S2 2.0-ra is eshet a választásunk. A csupasz tápellátó áramkörök nem nevezhetők kategóriától idegennek, ahogy a rendelkezésre álló két RAM foglalat sem, melyekbe 32 GB, 2666 MHz-en ketyegő DDR4 memóriát pakolhatunk.

Gigabyte H310M S2 2.0
Gigabyte H310M S2 2.0 [+]

A fekete-szürke NYÁK-on egy x16-os PCI Express 3.0 és két x1-es PCI Epxress 2.0 sín várja a bővítőkártyákat, háttértárainkat pedig a négy SATA portba köthetjük be. A hátlapi panel két PS/2 portból, két USB 3.1 Gen1 és négy USB 2.0 aljzatból, egy 15 tűs D-Sub kimenetből, továbbá egy Realtek 8118-as hálózati kontroller Gigabit Ethernetből és a nyolccsatornás Realtek ALC887 hangkodek három jackjéből áll.

A HDMI hasznos adalék lett volna, bár az is igaz, hogy a hazai irodákban még bőséggel találni analóg bemenetes kijelzőket, ha meg valamiféle dedikált videokártyát rakunk a gépbe, lényegtelenné válik a dolog. Az M.2 hiánya egyeseket rosszul érinthet, de néhány, jól körbehatárolt felhasználási területen kívül egyelőre még nem profitálunk érdemben a PCI Express interfész kínálta (amúgy jelentős) sebességtöbbletből, ezért az olcsóbb, 2,5 hüvelykes SATA meghajtókat használva maximum annyi bosszúság érhet bennünket, hogy két kábellel több lesz a gépházon belül.

A Gigabyte üdvöskéjének szöges ellentéte a Socket AM4-es, AMD Ryzenekhez való, B550-es lapkakészlettel szerelt, felső-középkategóriás (és ATX formátumú) ASUS ROG Strix B550-A Gaming tuninglap, melynek dobozára nagyjából 65 000 forintos árat biggyesztettek.

ASUS ROG Strix B550-A Gaming
ASUS ROG Strix B550-A Gaming [+]

Ennyi pénzért bordázattal fedett, 12+2 fázisos VRM-et, négy memóriafoglalatot, egy x16-os, fémmel megerősített PCI Express 4.0, egy szimpla, x4-es sávszélességre vezetékezett PCI Express 3.0 és három x1-es PCI Express 3.0 sínt, két darab, alumíniumbordával eltakart M.2 csatolót (az egyik PCI Express 4.0-s, a másik 3.0-s, de mindkettő támogat SATA módot is), 6 darab SATA portot, 2,5 gigabites Intel i225-V hálózati chipet és egy minden földi jóval ellátott, nyolccsatornás Realtek S1220A audiokodeket kapunk. A fixált I/O pajzson egy USB 3.2 Gen2 Type-A, egy USB 3.2 Gen2 Type-C, négy USB 3.2 Gen1 Type-A és két USB 2.0 konnektor tartózkodik a DisplayPort, a HDMI kimenet, a LAN csatlakozó, az optikai hangkimenet, az öt, aranyozott audio jack és a BIOS flashback gomb tőszomszédságában. A garancia időtartama három esztendő.

GoodRAM CL100 gen.3
GoodRAM CL100 gen.3 [+]

Mikor SSD-k után kutakodunk az interneten, megesik, hogy a lehető legalacsonyabb árat tartjuk a legfontosabbnak, bármilyen egyéb szempont (a kapacitást is beleértve) másodlagos. A 7000 forintos határvonalon telepedett meg a GoodRAM Marvell 88NV1120-as vezérlővel és TLC NAND flash lapkákkal operáló, 120 GB-os, CL100 gen 3 típusú, 2,5 hüvelykes SATA meghajtója, melynek legnagyobb bátyját a múlt héten mutattuk be. Az eszköz szekvenciális olvasásának/írásának tempója moderált 500/360 MB/s, a garancia 36 hónapra szól.

Crucial P5
Crucial P5 [+]

A x4-es PCI Express 3.0 interfésszel és 1.3-as NVMe protokollal kommunikáló, M.2-2280-as Crucial P5 már komolyabb ligában játszik, és 250 GB-os verziójáért közelítőleg 21 000 forintot kérnek a pénztárnál. A 150 TBW írástűrésű ketyere 96 cellarétegű TLC NAND flash lapkáit és DM01B2 kontrollerét a Micron szállítja, és az LPDDR4-es DRAM buffer, valamint a 256 bites, hardveres AES titkosítás mellett olyan mágikus szókapcsolatok szerepelnek még a specifikációs listán, mint például a Dynamic Write Acceleration, az Adaptive Thermal Protection vagy az Integrated Power Loss Immunity. A szekvenciális olvasás/írás terén 3400/1400 MB/s-ot várhatunk, és a csomaghoz tartozik még egy Acronis True Image letöltőkulcs is. A garancia itt is három évre szól.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés