DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Motor

Eldőlt: Rossi féltestvére jövőre a MotoGP-ben

Az Európai GP szombati napján az Esponsorama Racing hivatalosan is bejelentette, hogy két olasz újonccal, Enea Bastianinivel és Luca Marinivel fognak szerepelni 2021-ben a királykategóriában.

Imádod a MotoGP-t, nem szeretnél lemaradni egyetlen motoros hírünkről és extra információinkról sem? Akkor csatlakozz a Formula MotoGP csoportunkhoz IDE KATTINTVA!

Úgy tűnik, csak arra kellett várni, hogy Valentino Rossi visszatérhessen a koronavírus-fertőzés miatti karanténból, ugyanis az Európai Nagydíj szombati napján bejelentették azt, amelyet már hetek óta gyakorlatilag biztosra lehetett venni. Nevezetesen azt, hogy az Esponsorama (korábban Avintia) Racing 2021-ben két Moto2-ből érkező olasz újonccal, Enea Bastianinivel és Luca Marinivel indul a MotoGP-ben.

marini-motogp



Bastianini érkezése különösképp borítékolható volt, hiszen az már kiderült, hogy aláírt a Ducatival, és csak ennél a csapatnál maradt szabad ülés. Marini pedig végül féltestvére, Rossi és a Sky VR46 közbenjárásával veheti át az ezzel öt év után a MotoGP-ből távozni kényszerülő, s eredetileg 2021-re is szerződéssel rendelkező Tito Rabat helyét. A két fiatal egyébként a második és harmadik helyen áll pillanatnyilag a Moto2-es világbajnoki összetettben Sam Lowes mögött.

A bejelentésből az is kiderült, hogy bár mindketten Ducatival fognak menni, s mindketten az Esponsorama Racing csapatát fogják erősíteni, Marini esetében megmarad a Sky VR46-os kötődés, s az ő színeikben fog versenyezni (sőt, hozzá magával a szerelőgárdáját is), azaz a két versenygép festése eltér majd egymástól. A Sky VR46 cserébe eltűnik a Moto3-ból, az Esponsorama veszi át a csapatukat, míg a Moto2-ben a legkisebbeknél idén vb-esélyes Celestino Vietto érkezik Marini helyére. A Ducatinál egyébként összesen három újonc fog debütálni jövőre, hiszen a Pramacnál Jorge Martin lesz Johann Zarco kollégája.

Ezzel egyetlen hely maradt kiadó a MotoGP 2021-es rajtrácsán: az Aprilia második ülése, amelynek sorsa továbbra is attól függ, milyen döntés születik végül Andrea Iannone doppingügyében. Erre vélhetően már csak napokat, esetleg néhány hetet kell várnunk: ha felmentik, ő maradhat Aleix Espargaro társa, ha marad az eltiltás, úgy Cal Crutchlow, Bradley Smith és Andrea Dovizioso neve is felmerült már – igaz, utóbbi kapcsán valószínűbbnek tűnik egy tesztversenyzői állás, méghozzá a Yamahánál. Ami pedig Rabatot illeti: vele kapcsolatban egy Superbike-világbajnoki átigazolást valószínűsítenek leginkább.

A MotoGP 2021-es mezőnye jelen állás szerint:

Repsol Honda: Marc Marquez, Pol Espargaro

Ducati Corse: Jack Miller, Francesco Bagnaia

Monster Yamaha: Maverick Vinales, Fabio Quartararo

Petronas Yamaha: Franco Morbidelli, Valentino Rossi

Suzuki Ecstar: Alex Rins, Joan Mir

Pramac Ducati: Johann Zarco, Jorge Martin

LCR Honda: Alex Marquez, Takaaki Nakagami

Red Bull KTM: Brad Binder, Miguel Oliveira

Aprilia Gresini: Aleix Espargaro, Cal Crutchlow/Andrea Dovizioso/Bradley Smith/Andrea Iannone (?)

Tech3 KTM: Danilo Petrucci, Iker Lecuona

Esponsorama Ducati: Enea Bastianini, Luca Marini

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: