Ha a gyereknek foltokban hullik a haja: 4 egészségügyi ok, ami meghúzódhat a háttérben

A gyerekkori hajhullás nem életkori sajátosság, mindig valamilyen ok húzódhat meg a háttérben.

Foltos hajhullás okai
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szülők gyakran képesek túlaggódni a dolgokat, de valljuk be: ha azt látjuk, hogy a gyereknek viszonylag sok haja kihullik mindennap, vagy csupasz foltok jelennek meg a sűrű tincsek között, az valóban ijesztő lehet.

A legtöbb embernek nagyjából 100 ezer hajszál van a fején, ebből napi szinten 100-120-at veszít el. Ha a gyerek hajkeféjén ennél jóval több marad, az rögtön aggodalommal töltheti el a szülőt. Mivel a hajhullás akár egy kezelésre szoruló betegség szemmel látható tünete is lehet, ezért minél előbb utána kell járni az okoknak.

Autoimmun betegség

A foltos hajhullás - alopecia areata - következtében csupasz, ovális vagy kerek foltok jelenhetnek meg a fejbőrön. Ezt autoimmun betegség is okozhatja, amelynek révén a gyerek immurendszere nem csak a vírusokkal, baktériumokkal veszi fel a harcot, de a szervezet saját szövetei, sejtjeivel, jelen esetben a szőrtüszőkkel is. A foltok egyénenként változóak, lehetnek kis kiterjedésűek, de akár az egész test szőrzetét is érintheti a hiányosság, például a szemöldököt, szempillákat, a hónalj- vagy szeméremszőrzetet is.

GettyImages-1262580372

Az alopecia areata gyakran magától is elmúlik. Az esetek felében a hajhagymák egy éven belül regenerálódnak, és a haj újból kinő a kopasz területeken. Ettől függetlenül célszerű felkeresni a gyermekorvost és a bőrgyógyászt, hogy a szülő meggyőződjön arról, hogy a hajhullás hátterében valóban semmilyen jelentős szervi elváltozás nincs.

A fejbőr gombásodása

A tinea capitis a hajas fejbőr felszínes gombafertőzése, amelynek szemmel látható tünetei a viszkető, kopasz foltok megjelenése a fejbőrön, a pikkelyes hámlás és erős hajhullás. A gyereket legyengült immunrendszere fogékonyabbá teheti a gombás fertőzésekre és bizonyos bőrbetegségekre. A fertőzést orvos által előírt, gomba elleni krémekkel és tablettával lehet megszüntetni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Vashiány

A vas segíti a vörös vérsejtekhez oxigént szállító anyag, a hemoglobin termelését. Vashiányos állapot során vérszegénység alakul ki, ilyenkor a szervezet csak a létfontosságú szervekhez irányítja az oxigént, a hajhagymák ilyenkor nem részesülnek megfelelő vérellátásban. A vashiányra utaló jelek, ha a gyerek haja törékenyebb és vékonyabb szálú lesz, a körmei töredezettek, sápadtabb, fáradékonyabb vagy nehezebben koncentrál. Érdemes minél több vasban gazdag ételt adni neki, illetve a gyerekorvossal konzultálni a vérvétel lehetőségéről.

GettyImages-1137563100

Cukorbetegség

A hajhullás az egyes típusú cukorbetegség egyik tünete is lehet, ami túlsúllyal, fokozott fáradékonysággal, pattanásos, zsíros bőrrel, szénhidrátéhséggel párosul. A cukorbetegeknél a vérerek fala megvastagodik, az artériák beszűkülnek, ami miatt a vér nem tud megfelelő mennyiségű oxigént juttatni a sejtekhez, így a hajhagymákhoz sem. A betegség gyerekeknél általában 5-7 éves kor közt jelentkezik. Célszerű a gyermekorvos felkeresése, aki további vizsgálatokat rendelhet el.

Orrmandulaműtét gyerekkorban - A gyermekorvos válaszol

Dr. Bacsa Judit gyermek fül-orr-gégészt kérdeztük, mi az orrmandula feladata, miként betegedhet meg, és mit kell tudni az orrmandulaműtétekről.

Orrmandulaműtét gyerekkorban: mi vezethet ide, és mit kell róla tudni az orvos szerint?

A gyermek fül-orr-gégész, Dr. Bacsa Judit válaszolt a kérdéseinkre.

Elolvasom

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük