szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Nemzetközi Tesztelő Ügynökségnek azt kell tisztáznia, hogy a magyar sportdiplomata tussolt-e el doppingeseteket.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) égisze alatt működő Nemzetközi Tesztelő Ügynökséget (ITA) arra kérte fel a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA), hogy vizsgálódjon Aján Tamás ügyében.

Az Insidethegames.biz portál értesülése szerint

az ITA-nak azt kellene tisztáznia, hogy a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) elnöki tisztéről áprilisban lemondott magyar sportdiplomata hivatali ideje alatt

követett-e el szabálysértést azzal, hogy – az ellene felhozott vád szerint – doppingeseteket tussolt el.

Olivier Niggli, az ITA-t felügyelő WADA főigazgatója közölte, hogy a tesztelő ügynökségnek – amely a súlyemelő-szövetség doppingellenes programját kezeli – ki kellene derítenie, indítható-e jogi eljárás Aján Tamás ellen, és szankcionálható-e az IWF 81 éves ex-elnöke.

Niggli szeretné, ha fény derülne arra, elmarasztalható-e Aján a doppingelőírások vagy más rendelkezések, például az etikai kódex vagy az IWF egyéb szabályainak megsértése miatt.

 A cikk szerint a WADA hat hónapot adott az IWF-nek az „összes nyitott ügy” megoldására.

A 81 éves magyar sportdiplomata 24 évig főtitkára, 2000-től pedig elnöke volt az IWF-nek. Aján az után távozott az IWF elnöki posztjáról, hogy doppingesetek leplezése mellett pénzügyi visszaélésekkel, szavazatvásárlással vádolták meg a Richard McLaren kanadai ügyvéd készítette jelentésben.

„Aján a félelem kultúráját teremtette meg, zsarnoki módon irányította a Nemzetközi Súlyemelő-szövetséget"

Elkészült a McLaren-jelentés a sportszervezet belső ügyeiről.

A jogászprofesszor által vezetett független nyomozócsoport négy hónapos vizsgálódás után készített jelentést az Aján Tamás irányította IWF-ről. A megállapítások szerint Aján zsarnoki módon irányította a szervezetet, az IWF pénzügyi irányításának felügyelete során „abszolút ellenőrzést” alakított ki, beavatkozott a doppingellenes munkába is. A nyomozócsoport szerint az IWF negyven pozitív doppingtesztet titkolt el vagy hozott nyilvánosságra késleltetve olyan sportolókhoz köthetően, akik érmesként végeztek világversenyen vagy más viadalon.