Ezek most a világ legforgalmasabb légi útvonalai

parkoló repülőgépek, koronavírus, repülőtér, Egyesült Államok, Kalifornia
VICTORVILLE, CA - MARCH 24: A Delta Air Lines jet taxis passed Southwest Airlines jets to be parked with a growing number of jets at Southern California Logistics Airport (SCLA) on March 24, 2020 in Victorville, California. As the coronavirus pandemic grows, exponentially increasing travel restrictions and the numbers of people in quarantine, airlines around the world are scrambling to find places to park a majority of their fleet as they wait to see how the situation will play out. David McNew/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Az idei év alapvetően forgatta fel a légi közlekedést, ahogy a koronavírus-járvány eddig soha nem látott helyzetbe sodorta az iparágat. Ennek következtében pedig a nemzetközi légi forgalom is átalakult - megszűnni azonban teljesen nem szűnt meg. Megmutatjuk, hogy a világ működésére alapvető hatással bíró koronavírus-járvány évében, mely útvonalakon a legnagyobb a légi forgalom az év végéhez közeledve!
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hónapokban a járvány komolyan visszafogta a nemzetközi utazásokat, aminek következtében teljesen átalakultak az erőviszonyok a légi közlekedésben. A belföldi utazások már elkezdtek talpra állni, a lakosok ugyanis általában szabadon közlekedhetnek a saját országaikon belül.

A legfrissebb felmérések alapján az ázsiai útvonalak voltak a legforgalmasabbak az elmúlt hónapban

– írja a Bloomberg az OAG Aviation Worldwide adatai alapján.

A lista élén Dél-Korea áll, a főváros, Szöul, illetve Csedzsu-sziget közti útvonallal.

A mindössze kevesebb mint egy órás út nagyjából 1,3 millió foglalást könyvelhetett el novemberben.

Ez egyébként olyan erős, hogy meghaladja a top 10-es lista többi szereplőjének kombinált eredményét is. A forgalom azonban nem meglepő, ez az útvonal volt tavaly a világ legforgalmasabbja, összesen 17 millió foglalással – ami naponta átlagosan 48.000 foglalást jelent.

Az idei év alapvető változásokat hozott a légi közlekedésben Forrás: AFP/Imaginechina/Zheng Shuai

Általában is az látszik, hogy az ázsiai útvonalak uralják a toplistát.

A 10 legforgalmasabb útvonalból Kína és Japán 4-4 helyet tudhat magáénak, és még Vietnám is behúzott egy helyet a listán.

A kínai lista élén a Peking-Sanghaj útvonal áll, ebben a hónapban 768 184 foglalással – ami olyan erős, hogy lekörözi a top 4 amerikai belföldi útvonal kombinált forgalmát.

A nemzetközi légi közlekedésben más nagyságrendekkel találkozni.

A legforgalmasabb novemberi útvonal a Kairó és Dzsidda közti lehet, 147 950 helyfoglalással.

Ennél is izgalmasabb azonban, hogy a Hongkong és Tajpej közti útvonal mindössze csak a nyolcadik helyre futhat be, összesen 93 922 novemberi helyfoglalással. Ez számottevő csökkenés ahhoz képest, hogy tavaly ez volt a világ legforgalmasabb nemzetközi útvonala, összesen majdnem 8 millió foglalással – ami naponta majdnem 22 ezret jelent.

A nemzetközi forgalom toplistáján a második helyre az Orlando-San Juan, a harmadik helyre pedig a Dubaj-London Heathrow útvonal futhat be novemberben.