Visszatérítés helyett utazási utalványt adnak 2022-ig Portugáliában

Praia dos tres Irmaos, Alvor, Algarve, Portugal, Europe travel EUROPE Portugal Algarve resorts resort Alvor Praia dos tres Irmaos TOURISM tourists beaches BEACH coasts coast HORIZONTAL outdoors day travel destinations photography color image contemporary
22. Alvor, Portugália
Vágólapra másolva!
A koronavírus-járvány Portugália idegenforgalmát is érzékenyen érintette, a kormány azonban mostantól átmeneti felmentést ad a szektornak a törölt foglalások visszafizetésére.
Vágólapra másolva!

A döntés azokra a foglalásokra vonatkozik, amelyek utazási irodákon vagy akkreditált szálláshelyeken – szállodákon vagy Airbnb szállásokon – keresztül történtek a 2020. március 13. és szeptember 30. közötti időszakra.

Ezeket a foglalásokat a szektor szereplőinek nem kell visszafizetniük 2022-ig, ha az utazó nem tudja igénybe venni.

Helyette egy utalványt kell kibocsátaniuk, amely 2021 végégig érvényes. Az utazó továbbra is kérhet visszautalást, de erre 2022-ig várnia kell, kivéve, ha bizonyítja, hogy szeptember 30-ig elvesztette az állását – írja a Sun.

Egyelőre Algarve, Portugália egyik legszebb része sem fogad vendégeket Forrás: AFP/robertharding/Graham Lawrence

Rita Marques államtitkár szerint az Európában úttörőnek számító megoldással egyszerre védik a fogyasztói jogokat és a gazdasági szereplők érdekeit, összhangban a „ne töröld, csak halaszd el" elvével.

A külföldi turisták elmaradása Portugália turisztikai ágazatát is érzékenyen érinti.

Az ország egyébként a szomszédos Spanyolországnál jobban vészelte át a koronavírus-járványt. Eddig 23 864 fertőzöttet regisztráltak, és 903-an haltak meg a betegségben.