szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A szokásosnál több esélyünk van kijutni a rendhagyó módon télen rendezett világversenyre, de a csoportunk így sem lesz könnyű.

Katar 2022
Különös a helyszín, különös az időpont, különös a hangulat, végképp különös az, hogy miként került ide, és milyen társadalmi, politikai abszurditások fogadják, de itt van: a futball világbajnokság megérkezett Katarba. És mindezektől nem függetlenül, hanem ezek mellett is ez az év fő sporteseménye. Kövesse a meccseket és a mellettük zajló vitákat is a hvg.hu-val.
Friss cikkek a témában

Kisorsolták a magyar labdarúgó-válogatott ellenfeleit a 2022-es katari világbajnokságon való részvételről döntő európai selejtezőkre. A 18:00-kor Zürichben tartott sorsolást közönség a koronavírus miatt közönség nélkül tartották, csak a többek közt a római legenda, Daniele de Rossi vagy a holland Rafael van der Vaart jelent meg.

A harmadik kalapból húzva az lett biztos azonnal, hogy az I csoportban

Anglia és Lengyelország lesznek az ellenfeleink.

A nálunk elvileg gyengébb csapatok közül elsőként Albánia került a csoportba, utána a újra megkaptuk Andorrát, illetve San Marinót.

A magyar válogatottnak a szokásosnál valamivel jobb esélyei vannak a világbajnoki szereplésre: bár a selejtezőkből egyenes ágon továbbra is csak az első helyezett jut ki, a második helyezettek pedig pótselejtezőt játszanak, a Nemzetek Ligájában elért csoportelsőség miatt nem is feltétlenül kell továbbjutó helyen végezni.

Röviden összefoglalva ha Magyarország nem végez kijutást vagy pótselejtezőt érő helyen a csoportjában, akkor a vb-pótselejtezőhöz az kell, hogy az NL összesített rangsorában előtte álló csoportelsők közül (Belgium, Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Wales, Ausztria, Csehország) legalább hat az első vagy a második helyen végezzen vb-selejtezős csoportjában. Ha ez összejön, az Európa-bajnokság után újra “vigaszágon” kerülhetünk ki egy világversenyre, a csoportbeosztások alapján pedig erre minden esélyünk megvan: Csehország és Wales egy csoportba került többek közt Belarusszal, ami azt jelenti, nem lenne túl nagy meglepetés, hogy ha ők jutnának ki az első két helyen onnan.

Igazán nagy rangadó nem jött össze a tíz csoportban, ide kattintva megtekinthető a teljes beosztás.

Az egyértelműen bravúr lenne, ha egyenes ágon kerülnénk ki: Anglia hagyományosan nagyon erős ellenfél, a selejtezőket stabilan szokták hozni, Lengyelországban pedig továbbra is ott lesz Robert Lewandowski, aki jelenleg a világ valószínűleg legjobb befejező csatára. Albánia ugyanazon az Európa-bajnokságon volt kint utoljára, amin mi is, és bár Andorra és San Marino is kötelező három pontnak tűnik, előbbivel kapcsolatban azért talán mindenkinek felrémlik a válogatott történetének legnagyobb égése 2017-ből.

A rendőrségnek jó hír, hogy egyedül a balhéra mindig kapható angolokra kell figyelni, Lengyelországgal ugyanis legendásan testvéries viszonyban vannak a magyar szurkolók, Albániában pedig még utca is el van nevezve Hunyadi Jánosról.

Különlegesség, hogy először rendezik a világbajnoki selejtezőket úgy, hogy már lehet tudni, kik vannak kint a selejtezőkkel egy évben az Európa-bajnokságon, hiszen a kontinensversenyt a koronavírus miatt 2021 nyarára tolták.

A szokásoktól eltérően a 2022-es világbajnokság nem nyáron lesz, hanem decemberben játsszák le Katar klímája miatt, bár ez már a koronavírus előtt sem volt egyértelmű: a verseny odaítélése komoly korrupciógyanú mellett történt, a foci iránt amúgy nem különösebben érdeklődő 2,8 milliós országból ráadásul azóta is rendre kerülnek elő olyan hírek, amik szerint csak a töredékét vallják be az embertelen körülmények között dolgoztatott stadionépítő munkások halálának.