szerző:
H. A.
Tetszett a cikk?

A futballválogatott szövetségi kapitánya szerint, ha kellően motivált a csapata, lehet esélye felborítani a papírformát.

Anglia, Lengyelország, Albánia, Andorra és San Marino nemzeti csapatával mérkőzik majd a magyar labdarúgó-válogatott azért, hogy ott lehessen a 2022. novemberi-decemberi, katari világbajnokságon – dőlt el hétfő este.

A zürichi sorsolás után a Magyar Labdarúgó-szövetség Instagram-oldalán értékelt Marco Rossi szövetségi kapitány, aki szerint a magyar csapat „a közepesnél nehezebb” csoportba került.

A szakvezető szerint a világranglistán 4. helyen álló angolokat senkinek sem kell bemutatni: legutóbb vb-elődöntősök voltak, nagyon nehéz feladat lesz ellenük játszani. Óriási a különbség köztük és a magyar válogatott között, hiszen rengeteg top együttesben futballozó játékosuk van.

Angliával és Lengyelországgal játszik világbajnoki selejtezőt a magyar válogatott

A szokásosnál több esélyünk van kijutni a rendhagyó módon télen rendezett világversenyre, de a csoportunk így sem lesz könnyű.

A világranglistán 19. helyezett lengyelekről azt mondta Rossi: valamivel kisebb játékerőt képviselnek, mint az angolok, de ellenük is nehéz dolga lesz a csapatának. Már csak azért is, mert náluk játszik Robert Lewandowski – az egy vb-selejtezősorozatban szerzett legtöbb gól csúcstartója 16 találattal –, akit az utóbbi évtized legjobb középcsatárának nevezett.

A kapitány mindezek ellenére úgy látja, hogy együttesének lehet esélye felborítani a papírformát, ha azzal a mentalitással játszik, amit az utóbbi meccseken – az Eb-pótselejtezőkön és a Nemzetek Ligája-találkozókon – mutatott.

A másik három ellenfélről úgy nyilatkozott Rossi: semmiképp sem szabad lebecsülni őket, hiszen jól tudjuk, mivel jár az, ha alulértékeljük a játéktudásukat. Az albánokról szólva kiemelte: a csapat a negyedik kalap erősebbjei közé tartozik, a válogatott játékosok közül pedig többen fociznak nagy európai klubokban.

A szakvezető szerint az lenne az ideális, ha az angolok vagy a lengyelek ellen kezdhetne meg a magyar csapat. Márciusban hat nap alatt három meccset játszanak majd az együttesek, ami nagyon komoly terhelést jelent, így jó volna, ha a legkeményebb ellenfelekkel szemben lennének a legjobb állapotban a magyar játékosok.

Azt is közölte Rossi, hogy minden szóba jöhető futballistát figyelnek, de azok, akik nagy szerepet játszottak az Eb-re való kijutásban és a Nemzetek Ligája-beli jó szereplésben, elsőbbséget fognak élvezni a kiválasztásnál.

A siker kulcsa a szövetségi kapitány szerint az aprólékos felkszülés és a megfelelő taktika kiválasztása mellett a játékosok motiváltsága lesz. Rossi hangsúlyozta: a vb-selejtezőben, majd az Európa-bajnokságon Európa legnagyobb csapataival mérkőzik a magyar válogatott, ami lehetőséget jelent a futballistáknak a bizonyításra, arra, hogy megmutassák, mennyire jók, nemcsak technikailag, hanem taktikailag és mentálisan is. És fontos a harci szellem is, hiszen a szurkolók azt várják tőlük, hogy az utolsó leheletükig harcoljanak.