Maradona vérszívói bajban, zárolva az örökség

2020-11-29T191650Z 615003499 UP1EGBT1HK218 RTRMADP 3 SOCCER-ENGL
2020.12.08. 16:17

Maradona halála tragédia az egész argentin nemzetnek, emocionális értelemben mindenképpen, viszont sokkal inkább húsba vágó csapás a sleppjének, amelyhez testvérei, azok családja, a hivatalos és kevésbé hivatalos exfeleségek, a háztartási alkalmazottak, a barátok, haverok és az egyéb élősködők tartoztak. Döbbenetes összegek derültek ki az egyik argentin televízió minapi adásában: Maradona havonta százezer eurót (tízmillió argentin pesót) költött vérszívóira. Most elapadt az apanázs, mert az ügyvédek befagyasztották Maradona vagyonát.

A november 25-én, 60 évesen elhunyt Diego Armando Maradona a becslések szerint 50 és 100 millió euró közötti vagyont hagyott örököseire. Hogy azok kik, az most még nehezen kibogozható, meglehetősen kiterjedt a holdudvar.

Az mindenesetre biztosnak tűnik, hogy a gyermekei az örökösök – de ők legalább tucatnyian vannak, és egyelőre megjósolhatatlan, hogy hányan bukkannak fel Argentínában, Spanyolországban, Olaszországban és Kubában, azokban az országokban, ahol a játékos hosszabb-rövidebb ideig élt.

A minap az argentin América TV adásában Jorge Rial újságíró sokkoló kijelentést tett.

Maradona havonta mintegy tízmillió pesót költött a sleppjére, vagyis a családtagjaira, az alkalmazottaira, a haverokra, mindazokra, akik hozzá csapódtak az évek, évtizedek során. Több százra tehető azok száma, akik kizárólag belőle éltek. Ezek most pórul járnak, mert az ügyvédek zárolták a Hajas (Pelusa – ez volt a beceneve) vagyonát, és elapadt a vérszívók apanázsa.

Tehát, a tízmillió peso az durván százezer euró, ami jelen kurzus szerint 36 millió forint, egy évben 1,2 millió euró. A sztár többek füle hallatára nem is egyszer kijelentette:

Ötven családot tartok el. Ötven családot! Több száz éhes szájnak adok enni!

Na mármost, ezek az éhes szájak éhesek is maradnak, mert a pénzfolyam elapadt, a karácsonyuk várhatóan nem lesz boldog.

A La Nación című argentin lap megszólaltatta Guillermo Coppolát, Maradona gyerekkori barátját, egyben egyik menedzserét, aki Kubába is elkísérte cimboráját, amikor az éveken keresztül Fidel Castro vendégszeretetét élvezte.

Szörnyű, mit művelt a sleppje Diegóval – idézte fel a léha kubai időket Coppola. – Volt egy Charly nevű simlis, aki rendre délutánonként bukkant fel, amikor Diego általában szólt, hogy hívják oda Dalmát és Gianninát, a két törvényes lányát. Ilyenkor Charly közbelépett, és megkérdezte Maradonát, nem volna kedve egy sört inni. Maradonának volt. Aztán jött még egy, még egy, és Diego lassan elbóbiskolt. Olyankor Charly kikapcsolta Diego telefonját, mindenkit elzavart mellőle, és testőrként vigyázott rá. Hogy senki se férkőzzön a főnök közelébe, lehessen szipkázni a vagyonát.

Mariano Israelit, szintén Maradona gyermekkori barátja – akinek a beceneve El Feo, vagyis a Csúf volt, nem érdemtelenül – ugyancsak a kubai időkről mesélt egy újságírónak.

Charly szinte elűzte Diegótól a családját, amikor már túl voltak néhány sörön, még egy üveg bort is kinyitott Maradonának, és addig itatta, amíg el nem aludt. Teljesen a befolyása alatt tartotta, mesélte az egyik legfőbb vérszívóról a Csúf, kihasználva a sztár tudatmódosult állapotát.

Akárhogy is, most elapad az apanázs, amíg nem rendezik az örökség felosztását. Ami biztosnak tűnik, az az, hogy Maradona utolsó napjait szinte magányosan élte le, a haverok, alkalmi simlisek szép lassan lemorzsolódtak, és amikor november 25-én meghalt, senki sem volt mellette

(Borítókép: Diego Maradona emlékére kivetített kép 2020. november 29-én egy angliai mérkőzésen. Fotó: Julian Finney / Reuters)