Befejezték a 100 éves, különleges műemléki vízerőmű felújítását

Megújult a Gibárti Vízerőmű, Gibárt, Alteo, 2020
Vágólapra másolva!
Az Alteo Nyrt. befejezte a több mint 100 éve üzemelő, műemlékké nyilvánított Gibárti Vízerőmű felújítását, a mintegy 1,2 milliárd forintból kivitelezett rekonstrukciós munkálatok célja volt a rendelkezésre álló természeti erőforrás, a Hernád folyó hasznosításának növelése is - közölte az energetikai szolgáltató a tőzsde honlapján.
Vágólapra másolva!

A vízerőmű októberben a sikeres üzembehelyezési és átadási folyamatokat követően megkezdte kereskedelmi üzemét, a nagyközönség számára csak a pandémiás helyzet lecsengése után, a tervek szerint jövő tavasszal nyitja meg kapuit.

Megújult a Gibárti Vízerőmű Forrás: Alteo/Nagy Zoltán

Az Alteo nagyobb teljesítményűre és korszerűbbre cserélte a korábbi technológiát.

A beruházás nagyjából 35 évvel növeli meg az erőmű élettartamát.

Gibárt község Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Hernád folyó mellett, a torkolattól 58 kilométerre fekszik. Itt található az 1901-ben tervezett, 1902-1903-ban épített és 1904-ben üzembe helyezett üzemvízcsatornás elrendezésű vízerőmű.

Az egyenként 9 m3/s víznyelésre és ezáltal 294,4 kWe névleges villamos teljesítmény leadására képes turbinákból nyert áramot elsődlegesen Gibárton kívül Szerencs, Abaújszántó, Tállya, Mád és Tokaj településeken használták világításra.

Ez az energia hajtotta meg a cséplésre használt eszközöket, szecskavágókat, malmot, fűrészeket és szivattyúkat, és ez látta el árammal a szeszgyárat is.

Több mint 100 éve működik az erőmű Forrás: Alteo/Nagy Zoltán

A beruházás fő eleme volt a korábbi komplett technológia (turbina gépcsoportok és rendszereik) lecserélése a mai műszaki színvonalnak megfelelő, magas hatásfokú, illetve nagyobb vízhozamot hasznosító berendezésekre: 5,75 GWh/év villamos energia termelési kapacitás körülbelül 70 százalékkal nagyobb az eddiginél.

A vízerőmű az Észak-magyarországi Áramszolgáltató Nyrt. tulajdona, az Alteo csoport jelenleg, mint bérlő és üzemeltető vesz részt a működtetésében.

Forrás: Alteo/Nagy Zoltán

Az Alteo megújuló energiaforrásokat hasznosító erőművi portfóliójának kapacitása már meghaladja a 70 Megawattot.

Az Alteo csoport konszolidált árbevétele 30 százalékkal, 17,99 milliárd forintról 23,46 milliárdra nőtt az idei első három negyedévben a tavalyi azonos időszakhoz képest. A konszolidált kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredmény (EBITDA) a tavaly őszi 2,79 milliárd forintról 58 százalékos növekedéssel 4,42 milliárdra emelkedett. A csoportszintű nettó eredmény 363 millió forintról 1,18 milliárdra nőtt az első kilenc hónapban.

Az Alteo Nyrt. részvényeit a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) prémium kategóriájában jegyzik.