Nem változtatott az alapkamaton a jegybank

koronavírus vírus járvány magyar nemzeti bank mnb 2020 koronavírus járvány budapesten
2020 koronavírus járvány budapesten
Vágólapra másolva!
Nem módosította a jegybanki alapkamat 0,60 százalékos szintjét a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa és a kamatfolyosó sem változott - közölte az MNB a testület döntését.
Vágólapra másolva!

A döntés megfelelt az elemzői várakozásoknak.

A Magyar Nemzeti Bank épülete Fotó: Polyák Attila - Origo

A monetáris tanács legutóbb júliusban változtatott a monetáris kondíciókon, akkor 15 bázisponttal csökkentette az alapkamatot azután, hogy júniusban szintén 15 bázisponttal csökkent a kamat, amely ezt megelőzően 2016. május 25. óta állt 0,90 százalékon.

A kialakított rövid oldali monetáris kondíciók fenntartható módon támogatják a pénzügyi és az árstabilitást, valamint a gazdasági növekedés helyreállítását - olvasható a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának közleményében, amellyel a keddi kamatdöntést indokolták.

A testület a keddi ülésén változatlanul hagyta az alapkamat 0,60 százalékos szintjét, és nem változtatott a kamatfolyosón sem.

A monetáris tanács szerint az alapkamat és a kamatfolyosó változtatását a körülmények nem tették szükségessé. A rövid oldali kamatok, és az optimálisnak tartott rövid oldali kamatszintek összhangban tartása ugyanakkor azt indokolta, hogy szeptember után a jegybank ismét tartson eurolikviditást nyújtó devizaswap-tendereket - írták.