Ingyenes online filmmel emlékeznek meg az 50 éves gdyniai tüntetésről

Jelenetkép a filmből
Vágólapra másolva!
A budapesti Lengyel Intézet a számos díjat nyert Fekete csütörtök. Janek Wiśniewski elesett című filmdráma ingyenes online vetítésével emlékezik meg az 50 évvel ezelőtti, 1970 decemberében zajlott lengyel tengermelléki tüntetések tragikus eseményeiről - áll a Lengyel Intézet közleményében. 
Vágólapra másolva!

Lengyelországban 1970 decemberének elején a növekvő gazdasági problémák miatt a pártvezetés a lakosságot sújtó, a mindennapi fogyasztott termékekre vonatkozó, titokban előkészített áremelést jelentett be. Sztrájkok és utcai demonstrációk kezdődtek a tengermelléken, melyeket a kommunista karhatalmi vezetés erői erőszakkal vertek szét. 1970. december 15-19. között a hivatalos adatok szerint 49-en haltak meg, köztük középiskolás diákok is.

A Fekete csütörtök. Janek Wiśniewski elesett az 1970-es gdyniai tüntetés eseményeit dolgozza fel, valamint azt a napot, amely egész Lengyelországot megrázta.

Jelenetkép a filmből Forrás: MARYSIA-GASECKA

- áll a közleményben.

Antoni Krauze alkotása a gdyniai tüntetés drámai eseményeinek látványos és hiteles rekonstrukciója, egy hajógyári munkás és családja történetén keresztül.

- írja a Lengyel Intézet.

A filmben elhangzik Kazik Staszewski kultikus lengyel zenész balladája, valamint archív felvételek is felvillannak.

A filmet lengyel nyelven, magyar felirattal 2020. december 17-én (csütörtök), 20 órai kezdettel lehet ingyenesen megtekinteni az alábbi linken: https://youtu.be/5YfHWAw62I8