Hatalmas szárnyalás előtt állhat az alumínium piaca

Alcoa alumíniumipar
Aworker checks aluminium bars on February 15, 2010 at the US aluminium company Alcoa's plant in Portovesme, some 70 kilometers from Cagliari on the Italian island of Sardinia. Alcoa said late January that it planned to "temporarily" shut down the plants in Portovesme and Fusina, northeastern Italy, and a spokesman said there was "no hope" that Fusina would reopen. AFP PHOTO / MARIO LAPORTA
Vágólapra másolva!
Az elmúlt időszakban több ipari fém árfolyama is jelentős emelkedésnek indult, és ez alól az alumínium sem volt kivétel. Ráadásul a jelenlegi piaci állapotok arra utalnak, hogy tartós is lehet az alumínium szárnyalása.
Vágólapra másolva!

Miközben a kínai és az amerikai alumínium-kereslet folyamatosan emelkedik, a fuvarozási költségek szintén nőnek, az általános kínálat szűkül az alumínium piacán.

Mindezek együtt pedig indokolják a fontos ipari fém drágulását, ráadásul arra utalnak, hogy tartós lehet ez a drágulás

– írja a Mining.com.

A fémet egyébként számos területen használják, beleértve például a szállítmányozást, a csomagolást vagy az építőipart.

Az alumínium tonnánkénti árfolyamának idei alakulása Forrás: Investing.com

A benchmark alumínium árfolyam a londoni tőzsdén tonnánként 2050 dollár körül mozog manapság, de ebben a hónapban a 2080 dolláros szintet is megütötte az árfolyam, ami a legmagasabb szint volt 2018 októbere óta. Idén április óta ráadásul a fém 40 százalékot drágult.

Ahogy ugyanis Kínában például elkezdték feloldani a koronavírus-járvány miatti korlátozásokat, az ipari aktivitás is megugrott, fűtve ezzel a fém iránti keresletet.

Nem meglepő tehát, hogy van olyan elemző, aki szerint 2021 első negyedévében már legalább 2200 dolláros lehet az alumínium tonnánkénti árfolyama, ahogy a világgazdasági aktivitás várhatóan új erőre kap.