Felborították idén a tőzsdei toplistát az amerikai technológiai cégek

Wall Street seen quite due to Coronavirus pandemic Charging Bull Statue,Fearless Girl,Financial district New York USA koronavírus korona vírus fertőzés járvány betegség tőzsde Wall street
NEW YORK, USA - MARCH 29: New York Stock Exchange building is seen at the Financial District in New York City, United States on March 29, 2020. New York is ranked as one of the largest International Financial Centres ("IFC") in the world, now seen so quiet due the Covid-19 pandemic. Tayfun Coskun / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Az amerikai tőzsdén is komoly felfordulásokat hozott az idei év, azonban ez nem gátolta meg a technológiai cégeket abban, hogy tőzsdére lépjenek. Ennek eredményeként az amerikai techcégek kezdeti nyilvános részvény-kibocsátási történelmi toplistája is átalakult. Az élbolyba ugyanis idén három cégnek is sikerült betörnie.
Vágólapra másolva!

Az amerikai technológiai vállalatok idén elkezdtek tőzsdére lépni, ahogy a második félévben jelentős emelkedésbe kezdett a részvénypiac, ráadásul a techcégek iránt egyébként is igen komoly volt a befektetői lelkesedés – írja a CNBC.

Ennek eredményeként a legnagyobb amerikai technológiai kezdeti nyilvános részvénykibocsátások (IPO-k) top 10-es listájára három cég is bekerült 2020-ban. Ebből kettő egyébként egymás után.

Több technológiai cég is felkerült az amerikai IPO toplistára Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Jens Kalaene

A DoorDash nevű étel házhozszállítási platform és az Airbnb ugyanis december 9-én, illetve 10-én lépett tőzsdére. Korábban pedig egy felhőalapú adatkezelésben utazó szoftvercég, a Snowflake ment tőzsdére szeptemberben, bekerülve a legnagyobb értékű IPO-k élvonalába.

A Snowflake 3,9 milliárd, az Airbnb pedig 3,7 milliárd dollárnyi tőkét szerzett a részvénykibocsátással, aminek következtében a két vállalat piaci értéke 55 és 100 milliárd dollár között mozgott.

Ezzel pedig mindkét társaság bekerült a 30 legértékesebb amerikai technológiai vállalat közé. Így a Snowflake az 5., az Airbnb pedig a 6. lett az amerikai technológiai IPO-k mindenkori ranglistáján.

A DoorDash a 7. helyre került be a 3,4 milliárd dolláros üzletével. Jövőre pedig olyan szoftvercégek terveznek még tőzsdére lépni, mint a UiPath vagy a Databricks, vagyis 2021-ben is igen izgalmas év jöhet a Wall Streeten. Emellett idén még egy nagy üzlet várható, ugyanis a tervek szerint a Wish papírjaival még decemberben megkezdődik a kereskedés.

Jövőre is nagy év lehet a Wall Streeten Forrás: AFP/Johannes Eisele

A top 10-es listát egyébként magasan a Facebook vezeti. A közösségi média óriás még 2012 májusában ment tőzsdére, és a 16 milliárd dolláros tőkeemelése majdnem kétszer akkora volt, mint a techcégek toplistájának második helyezettje, az Uber az üzlete.

Utóbbi 2019 májusában hajtott végre IPO-t, 8,1 milliárd dolláros tőkeemeléssel.

A bronzérmes a 2001 márciusában tőzsdére lépő Agere Systems lett (4,1 milliárd dollár), míg a negyedik helyet a 2017 márciusában IPO-t végrehajtó Snap szerezte meg (3,9 milliárd dollár). Az idei üzletek mellett olyan vállalatok férnek még be a történelmi top10-be, mint a nyolcadik Lyft (2019. május, 2,6 milliárd dollár), a kilencedik Altice USA (2017. június, 2,2 milliárd dollár), végül pedig a Twitter (2013. november, 2,1 milliárd dollár).

Mindazonáltal az év egészét tekintve több elemzőben is felmerült a kérdés, hogy a részvénypiaci forgatag és felfutás mennyire indokolt. Számos technológiai vállalat ugyanis szinte már irreálisan magasan árazott, miközben a CNBC-nek nyilatkozó egyik szakember kiemelte:

az 1999-2000-es internetbuborék óta nem látott ilyen piaci eufóriát a techcégek körül.

A jövő év tehát azért is izgalmas lesz, mert kiderülhet, mennyire volt indokolt az idei rajongás az amerikai techcégekkel kapcsolatban.