Ez a legnagyobb amerikai részvényindex legerősebb papírja

etsy
Vágólapra másolva!
Az idei év a részvénypiacokon is komoly kilengéseket hozott, azonban voltak olyan vállalatok, amelyek kiugróan jól teljesítettek. Főleg a márciusi mélypontokat követően indult meg egy jelentős felívelés, amiből számos cég igen komolyan tudott profitálni. A legnagyobb amerikai részvényindex, az S&P 500, idei éllovasa több mint 300 százalékot izmosodott az idei évben.
Vágólapra másolva!

Noha az idei év egészét tekintve könnyen azt gondolhatnánk, hogy az S&P 500 részvényindex legjobban teljesítő részvénye valahogy szorosan kötődik a koronavírus-járvány hatásaihoz, azonban a számok nem ezt mutatják.

Az éllovas ugyanis az Etsy volt, és az online kiskereskedelmi platform csupán közvetetten profitált a járvány hatásaiból

– írja a 24/7 Wall St.

A keddi záróárral számolva az Etsy 2020-ban több mint 301 százalékos pluszban van, míg az elmúlt egy év teljesítményét nézve majdnem 320 százalékos szárnyalást hajtott végre a vállalat. Emellett csak az elmúlt hat hónap során az Etsy részvénye megduplázta az értékét.

Az Etsyt egyébként idén szeptember végén vették föl az S&P 500 indexbe, ami azt jelenti, hogy a korábban, a Nasdaq indexen elért teljesítménye így már összevethető más S&P 500 részvényekével.

Izgalmas év volt a Wall Streeten, sok sikertörténettel Forrás: Anadolu Agency/2020 Anadolu Agency/Tayfun Coskun

A cég októberben közzétett, legutóbbi negyedéves gyorsjelentése lenyomta a befektetői várakozásokat. A vállalat 451,48 millió dolláros bevétel mellett 0,70 dolláros egy részvényre eső profitot ért el. Az elemzők 418,7 milliós bevételt és részvényenként 0,62 dolláros nyereséget vártak.

Ez önmagában még nem feltétlenül indokolná a szárnyalást, azonban ha mélyebbre megyünk, már sokkal látványosabb számokat találunk.

A konszolidált bruttó értékesítés és a bevétel ugyanis 119, illetve 128 százalékkal emelkedett a cégnél, ami már igen jelentős növekedési ütem.

Bár elsőre egyértelműnek tűnik, hogy a vállalat felívelése annak tudható be, hogy idén a lezárások miatt sokan kezdtek el online vásárolni – mivel sokszor nem is volt más lehetőség vagy ez volt a biztonságosabb megoldás. Az Amazon vagy a Walmart szintén komoly sikereket ért el ennek következtében, azonban az Etsy esetében nem ilyen egyszerű a helyzet.

Az Etsy részvényárfolyamának alakulása az elmúlt 12 hónapban Forrás: Investing.com

Az olyan óriások, mint az Amazon ugyanis hatalmas platformokat működtetnek. Ez relatíve alacsony haszonkulcsot, de óriási bevételt jelent. Az Etsy ezzel szemben egy sokkal kisebb piacon van jelen, ugyanis elsősorban kézműves termékeknek ad platformot.

Az elmúlt években pedig általában változtak meg a fogyasztói szokások, és az online vásárlás általános felfutása mellett egyre többen kezdtek érdeklődni az egyedi termékek iránt.

A két trend összekapcsolódása jelenti tehát a cég sikerét, melyet az idei év csak még tovább erősített. Mindez azonban arra utal, hogy jó esély van arra, hogy az Etsy a jövőben is tartani tudja majd a stabil növekedését.