Hamarosan elindulhatnak a következő időszak uniós pályázatai

Soltvadkert, 2019. március 8. Dolgozó a Material-Plastik Kft. második gyártócsarnokában az átadási ünnepség napján Soltvadkerten 2019. március 8-án. Az 1989-ben alapított műanyagipari vállalkozás 6 ezer négyzetméteres új üzemcsarnokának 3,1 milliárd forintos költségéhez a magyar állam 1,4 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott. MTI/Bús Csaba
Vágólapra másolva!
Az Európai Parlament elfogadta az Európai Unió következő hétéves, 2021 és 2027 közötti költségvetését, így az uniós tagországok már a jövő év elején hozzájuthatnak az uniós támogatásokhoz. 
Vágólapra másolva!

A hét év alatt 1074 milliárd eurót kitevő büdzséről az Európai Unió Tanácsával november 10-én született megállapodás,a melyet a tagállamok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács a múlt héten tartott csúcsértekezletén erősített meg – emlékeztetett az eseménnyel kapcsolatban az MTI.

"Az uniós költségvetés jelentős hozzájárulást adhat hazánk gazdasági fellendülésének, hiszen a támogatásokkal jelentős mértékben növekedhet a bruttó hazai termék" – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Essősy Zsombor, a MAPI Magyar Fejlesztés Iroda Zrt. vezérigazgatója. Jelezte: a többéves pénzügyi keret rengeteg lehetőséget kínál hazánknak a gazdasági fellendüléshez.

Ha minden pénzt összeadunk, akkor mintegy ötvenmilliárd eurónyi összeget tudunk majd felhasználni - emeli ki a lap. Ez a pénz részben visszatérítendő, részben vissza nem térítendő forrásokat jelent. A támogatások egészen az évtized végéig lesznek elérhetőek ebből a keretből.

Illusztráció Forrás: MTI/Bús Csaba

Essősy Zsombor azt is elmondta, hogy a következő egy-két hónapban megjelennek az új hétéves uniós pénzügyi ciklus támogatásainak első pályázatai. Minden bizonnyal az állam annak érdekében, hogy a gazdasági szereplők ne érezzék meg a két költségvetési ciklus közötti átmeneti szünetet, előfinanszírozza az uniós programokat.

– emelte ki a vezérigazgató.