szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Közben Hollandia nem fogad repülőgépeket az Egyesült Királyságból.

Koronavírus-járvány
Fellélegezhet kicsit a világ, a Covid-19 ugyan nem tűnt el, de nem keseríti meg a mindennapokat. Ám visszatér-e? És mi van a betegség utóhatásaival? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is vizsgálja a Londonban és Délkelet-Angliában megjelent, az eddiginél sokkal gyorsabban terjedő, új koronavírustörzset. A BBC azt írja, hogy Nagy-Britannia megosztja az új vírustörzzsel kapcsolatos információkat a WHO-val. Szakértők szerint arra nincs bizonyíték, hogy az új változat több halálos áldozatot követelne a vírus eddigi formájánál, illetve az sem bizonyított, hogy az oltások nem hatnak ellene.

Boris Johnson, brit miniszterelnök még szombat este bejelentette, hogy az új vírusváltozat terjedésétől leginkább érintett térségekben, elsősorban Londonban és Délkelet-, illetve Kelet-Angliában a jelenlegi háromfokozatú járványkészültségi rendszert kiegészíti egy újabb, negyedik fokozat, és ez vasárnap nulla órától ezeken a területeken érvénybe is lép.

Közben Hollandia jelezte, nem fogad repülőgépeket Nagy-Britanniából. A holland kormány azt követően függesztette fel minden, az Egyesült Királyságból érkező repülőjárat fogadását, hogy Hollandiában találtak valakit, aki a koronavírusnak a szigetországban terjedő új törzsével fertőződött meg. A tilalom szintén vasárnap lépett hatályba, és legkésőbb január 1-ig hatályban is marad. A holland közegészségügyi hatóság (RIVM) „azt javasolja, hogy a vírus ezen változatának (...) bejutását minden lehető módon akadályozzák meg, az Egyesült Királyságból érkező utasok mozgásának korlátozásával, illetve ellenőrzésével" – olvasható az egészségügyi minisztérium közleményében.

Azt is leírták továbbá, hogy a holland kormány az elkövetkező napokban az Európai Unió más tagállamaival együtt megvizsgálja a további korlátozások lehetőségét.

Hollandia január közepéig öthetes zárlatot írt elő a járvány újbóli fellángolásának megfékezése érdekében, így zárva tartanak az iskolák és a nem alapvető cikkeket forgalmazó üzletek is.