Szerelemhotelek ezrei fogadnák Japánban a turistákat a járvány után

Egyre több nő választja a szexmentes életet Japánban, love hotel Tokióban
Vágólapra másolva!
Egy teljesen más kultúrával találkozik az utazó, aki Japánban járva vagy ottani szálláshely ajánlatok között böngészve, belebotlik egy helyi sajátosságba, a szerelemhotelekbe. De vajon miben mások ezek, mint a megszokott alkalmi szállások? Miért lehet nagy jelentőségük most, a Covid-19 járvány idején?
Vágólapra másolva!

Ezek a „csak felnőtteknek" hirdetett, 2-3 órás, vagy egész éjszakára szóló, alkalmi együttlétre lehetőséget biztosító szobák viszonylag olcsón bérelhetők és speciális felszereltséggel, valamint lehetőség szerint hangszigetelt falakkal rendelkeznek a diszkréció megőrzése céljából.

A szerelemhotelek Japán-szerte megtalálhatók, és általában könnyen felismerhetők extravagáns megjelenésükről vagy a pihenésre utaló hirdetőtáblájukról

- írja a Japan-guide.com. Az éjszakai tartózkodás körülbelül 8000 jenbe kerül (1 jen kb. 3 forint). A nappali pihenés szobadíja általában valamivel alacsonyabb (3000–7000 jen), míg hétvégén az árak jóval magasabbak lehetnek.

A szerelemhotelekben a teljes diszkréció érdekében még recepciós sincs, és ha mindenképpen szükséges, akkor is csak képernyőn vagy telefonon lehet elérni őket. Így a nyugati turista igencsak meglepődik egy ilyen helyre érve, hiszen a világon szinte minden szálláshelyen megszokott recepcióst egyáltalán nem talál ott, csak egy automata képernyőt.

A diszkréció és a névtelenség döntő fontosságú a szerelemhotelek koncepciójában.

A japán ugyanis egy olyan kultúra, ahol egyáltalán nem beszélnek nyíltan a szexualitásról, így a szerelemhoteleknek alkalmazkodniuk kell ehhez. Ez magyarázza a szerelemhotelek elterjedését is, hiszen a hagyományos japán modellben több generáció is együtt él egy családban, amely csaknem lehetetlenné teszi az intimitást a házastársak között.

Egy szerelemhotel szobája Tokióban Forrás: AFP/PNS

A szerelemhotelek üzlete az 1980-as években szökkent szárba igazán.

Fénykorukban, a 2000-es években a becslések szerint mintegy 30 ezerre tehető számban kínálták szolgáltatásaikat, de aztán nehezebb idők jöttek,

ezért hanyatlásnak indultak.

A gazdasági helyzet mellett az is befolyásolja a szerelemhotelek keresettségét, hogy Japán népessége folyamatosan öregszik, ami nem kedvez a szexuális vonatkozású, ingatlanra alapozott szolgáltatások piacának.

Erre pedig a közelmúltban további adalék rakódott: Japánban a politika is nyomást gyakorolt a szektor szereplőire azért, hogy a szerelemhotelek inkább turisztikai szálláshelyekként működjenek, legalább az eredetileg 2020-ra tervezett, majd a Covid-19 járvány miatt elhalasztott tokiói olimpia kapcsán, növelve a szálláskínálatot.

A globális világjárvány azonban várhatóan mankót kínál majd a szerelemhoteleknek. Japán a koronavírus-járvány kezdetén lezárta határait, amelynek hatására április óta 99 százalékkal visszazuhant a turizmus. A turisták azonban fokozatosan visszatérhetnek az év végén vagy 2021 elején, és

a társadalmi távolságtartásra mi sem lehet alkalmasabb egy olcsó szállodai szobánál az egészségtudatos utazók körében.

A japán szerelemhotelek felfedezését ugyanakkor már a járvány előtt megkezdhették a vállalkozó kedvű turisták. Például három évvel ezelőtt egy holland szállásfoglaló oldal, a több ezer, Japánban található szerelemhotelből 349-et hirdetett a saját oldalán is. Ennek a lépésnek az volt a célja, hogy a szállásadók kiszélesítsék a vendégeik körét, elérve az európai utazókat is, ezzel pedig kompenzálják a csökkenő belföldi keresletet a szolgáltatások iránt. A szállásfoglaló oldalon a választék ilyen irányú bővítése nem csak a hirdetések tárgya miatt lett nagyon keresett, hanem azért is, mert a japánok nagyon visszafogott és udvarias szálláskiadóknak bizonyultak, ami új élményt jelentett az európai kontinensről a távoli szigetországba látogatóknak.

A külföldiek bevonzása a szerelemhotelekbe ugyanakkor elég vegyes eredményeket hozott a koronavírus-járvány előtt.

Az online leírt vélemények dicsérték a rengeteg szolgáltatást és az elsőre furcsa, tematikus szobákat, továbbá a viszonylag alacsony árakat, míg mások bírálták a szexuális játékokat, egyesek pedig viszolygásukat is kifejezték a tapasztalrak kapcsán. Az éles kritikákat megfogalmazók felhozták észrevételként a kopott bútorokat, a nem mindig tökéletes tisztaságot, és az angolul beszélő személyzet hiányát is.

Forrás: AFP/Behrouz Mehri

A külföldiek felé nyitást maguk a japánok sem élték meg kedvezően, figyelembe véve, hogy a szexualitás egy kifejezetten intim témának számít a körükben. Néhány japán vendég például zavarba jött, ha külföldiekkel találkozott az intim célra használt épületben.

A szerelemhotelek azonban több, jelentős változásokat is végrehajtottak, hogy megfeleljenek a turizmus igényeinek.

Néhány szolgáltató elkezdett hagyományos bejelentkezést is biztosítani, és többen felfüggesztették azt a klasszikus gyakorlatot is, hogy a párokat bezárják a szobájukba, amíg fel nem hívják a recepciót, hiszen ez feltehetően akadályozná az örökös mozgásban lévő turistákat.

Az egyik szerelemhotel tulajdonosa a legnagyobb problémának - némi humorral - azt nevezte, hogy a nyugati vendégek cipőt viselnek a szobákban, károsítva a padlót. De az már valóban egy komolyabb probléma, hogy a munkatársaik nem ismerik a külföldiek elvárásait, szokásait, és nem beszélnek angolul, ami egyébként sok japán szállodában is problémát okoz.

- mondta a tulajdonos.

Amint az ország alkalmazkodott a koronavírus-járvány okozta sajátosságokhoz, a belföldi szállodai foglalások a vírushelyzet előtti szint 70 százalékára ugrottak fel.

A Japán Nemzeti Idegenforgalmi Szervezet szóvivője szerint a szállodák az egész országban új biztonsági intézkedéseket vezettek be,

a QR-kódos menüktől az üdvözlő pultok műanyag képernyőjéig, a hőmérséklet-ellenőrzésektől, és a megnövelt higiénés viszonyoktól a holografikus érintésmentes képernyőkig. A személyzet a vendég által megrendelt ételeket, italokat és mást a szomszédos, zárt előtérben hagyja, ahelyett, hogy közvetlenül adná át. Emiatt van olyan vendég, aki egyenesen így fogalmazott a közelmúltban: ahelyett, hogy a szerelemhotelek hasonlítanának jobban a normális szállodákra, a vírushelyzet miatt inkább a normál szállodáknak kéne változniuk a szerelemhotelek irányába.

Forrás: Atlasobscura.com