Angyalt láttak a Marson - fotók

Angyal, Mars
Vágólapra másolva!
Éppen nyár van a Mars déli féltekéjén, ennek köszönhetően pedig különleges formák tűnnek elő a jég alól. Angyal, ördög és egy szív is látható az Európai Űrügynökség (ESA) legújabb felvételén.
Vágólapra másolva!

A marsi ördögök valójában porból vannak, ezért porördögöknek nevezzük őket. A Földön is vannak hasonló képződmények, a napsugárzás melegének hatására jönnek létre, azonban a vörös bolygó ritka légkörében sokkal nagyobbakra nőhetnek földi társaiknál - akár 20 kilométeres magasságba is felvihetik a felszín porát. E felkavart por jelentős szerepet kap a Mars klímájának kialakításában, hiszen a ritka légkörben lebegve csillapítja a nappalok és éjszakák közti hőingást. A porördög által hagyott, sötétes színezetű nyomok a kép bal szélén láthatóak.

A felvétel valódi szereplője persze az angyal, melynek fejénél egy glória látható.

Ha jobban megnézzük, ez utóbbi valójában egy meredek lejtőjű becsapódási kráter. Az ESA közleménye szerint a sötétvöröses alak valójában a Mars kérgéből származó anyag, amit a meteorit becsapódása hozott felszínre. Szintén a kéregből származó törmelék rajzolja ki az angyal jobb szárnya alatt látható szívet.

Angyal, Mars
angyal, mars
angyal, mars
angyal, Mars
Angyal, Mars
angyal, mars
angyal, mars
angyal, Mars
Angyal, Mars
angyal, mars
angyal, mars
angyal, Mars

Hogy a sötétvörös anyag pontosan miből áll, nem teljesen tisztázott. Bolygószerte láthatóak hasonló feketés lerakódások, többségüket ősi vulkanikus folyamatok hozták létre a mélyben. Idővel az erózió és a meteoritbecsapódások révén a felszínre kerültek, majd a marsi szél szétszórta őket.

A most közölt felvételeket az ESA Mars Express űrszondája készítette. Az űreszköz 2004 óta kering a vörös bolygó körül. A különleges struktúrák azért láthatóak most, mert a Mars déli-sarkán éppen nyár van. Az év többi részében 400 kilométer vastag jégtakaró fedi el a képződményeket.