NMHH: A 2025-ig szóló rádióspektrum-stratégia célja a digitális fejlődés

forrás: Prím Online, 2020. december 23. 11:07

A piaci szereplők észrevételeit és az előző stratégiai időszak tapasztalatait is figyelembe véve a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) megalkotta a 2021-2025 közötti időszakra szóló nemzeti rádióspektrum-stratégiáját. Az anyagból többek között kiderül, hogy a következő öt évben a hatóság hat sávot készít elő értékesítésre. 

A 2021-25 közötti spektrumstratégia az NMHH feladatjegyzékén túlmutatva az érintett felek közös gondolkodását és tevékenységét helyezi előtérbe a fogyasztók, a végfelhasználók érdekében. A stratégia legfőbb célja, hogy a rádióspektrum sem rövid, sem középtávon ne jelentsen szűk keresztmetszetet a digitális fejlődésben. 

 

A dokumentum reagál az előző stratégiai időszakban (2016-2020) történt változásokra: ezek között az azóta átalakult gazdasági és társadalmi környezetre, az új technológiák megjelenésére, a hazai és nemzetközi spektrumszabályozásban és a piacon végbement változásokra, valamint a lezajlott értékesítési eljárások eredményeire. A stratégia ezen kívül vizsgálja a technológiai változásokat és az olyan gazdasági és társadalmi folyamatokat, mint például az 5G rendszerek megjelenése és elterjedése vagy a koronavírus-járvány gazdasági hatásai. Az NMHH az előkészítő munka során felmérte a piaci szereplők igényeit is: 2020-ban három alkalommal is konzultált a szolgáltatók, az eszközgyártók, a felhasználók és az illetékes szervezetek képviselőivel, ilyen volt többek között az őszi online workshop is.  

 

A hatósági spektrumstratégia víziójának része, hogy hatékonyan előmozdítsa a szakszerű és a fogyasztói jólétet növelő rádióspektrum-használatot és a technológiai fejlődést, támogassa az innovációt és ezen keresztül a digitális gazdaságfejlődést Magyarország versenyképességének érdekében. A stratégia leszögezi: az NMHH a következő öt évben is törekszik arra, hogy a szereplők véleményével összhangban folytassa le a versenyeztetési eljárásokat, és a frekvenciavagyon felelős gazdálkodójaként az éghajlatváltozás elleni küzdelemben a spektrumgazdálkodás eszközeivel vegyen részt. 

 

A stratégia rögzíti többek között, hogy a következő öt évben az NMHH a hazai polgári frekvenciakészletből hat sávot készít elő értékesítésre, ezek a 450 MHz-es, a 2100 MHz-es, a 2300 MHz-es, a 2600–2615 MHz-es, a 26 GHz-es és a 32 GHz-es sávok. Már fut a 900 MHz-es és az 1800 MHz-es frekvenciasáv értékesítése, de kiemelt jelentőségű lesz az 5G megvalósításához vezető úton a 26 GHz-es frekvenciasáv, amelynek értékesítése előtt a jelenlegi felhasználást más sávba (32 GHz) kell költöztetni a szolgáltatói igények alapján.

 

A hírközlési hatóság 2025-ig szóló feladatai között továbbra is szerepel a kormányzattól érkező PPDR, vagyis a közrend- és katasztrófavédelmi igények kezelése, a vertikum 5G iránti és az energiaszektor digitális átalakulásához szükséges spektrumigények kielégítése is. 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Három új 3D nyomtató és több ráadás a FreeDee standján

A FreeDee Kft. az additív gyártás egyik élen járó hazai specialistája. Márkafüggetlen szakértőként számos piacvezető 3D nyomtató és 3D szkenner márkával dolgoznak együtt, így a FreeDee standján idén három új 3D nyomtató is egyszerre debütál! Most lehet majd itthon először élőben megnézni a Markforged FX20 robusztus kompozit nyomtatót, az UltiMaker Factor 4 ipari FDM nyomtatót és a Formlabs Form 4 mSLA nyomtatót is. Emellett látványos SLM fémnyomtatásokra és 3D szkennelés bemutatóra is számíthatnak az Ipar Napjain a 101F (A pavilon) stand látogatói.

2024. május 6. 14:51

Érettségi-para szülőként? HR szakértői tippek következnek!

Elindult a 2024-es érettségi szezon: országszerte 1161 helyszínen várhatóan több mint 112 700 középiskolás érettségizik. Ez az időszak legalább olyan megterhelő és kihívásokkal teli a szülők számára, mint a diákoknak, hiszen a gyermekük jövőjéről van szó, és az érettségin nyújtott teljesítményen sok múlhat. Rengeteg a kérdés: felveszik a gyermeküket a kívánt szakra? Mi lesz, ha nem nyer felvételt, vagy meggondolja magát időközben és egy másik irányba szeretne menni? Egyáltalán mi történik, ha mégsem úgy alakul minden, ahogyan azt a gyermek és a szülő eltervezte? Most ezekre az eshetőségekre hívja fel a figyelmet és ad néhány szakértői tippet a Mind-Diák Szövetkezet vezetője, Göbl Róbert.

2024. május 6. 13:14

Növényvédelmi drónpilótaképzést indít a Széchenyi-egyetem, az ABZ Drone és a CloudIA

A Széchenyi István Egyetem, az ABZ Drone Kft. és a Cloud for Intelligent Airplace Zrt. (CloudIA) együttműködési megállapodást kötöttek, amelynek keretében növényvédelmi drónpilóta-képzést indítanak, először május végén. Az oktatás az Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karon valósul meg, elérhetővé téve a legmagasabb szintű drónképzést a régió szakemberei számára.

2024. május 6. 11:50

Mitől lesz okos a jövő hálózata

A jövőben a megújuló energiaforrások arányát növelnék a legtöbben, 2030-ra pedig a digitalizáció és az energiaellátás zöldülése a legmarkánsabban megmutatkozó igény - derül ki az E.ON Hungária Csoport reprezentatív kutatásából. A vállalatcsoport felkészülve a jövő kihívásaira, az elkövetkező években 1 milliárd eurót tervez költeni áramhálózatának fejlesztésére Magyarországon és folyamatosan keresi és alkalmazza azokat a megújuló energia használatát segítő innovatív eszközöket, amelyek a hálózat stabilitását és rugalmasságát szolgálják.

2024. május 6. 10:26

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55