szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Részvényenként 10 forintos osztalékhoz jutnak az Opus Global Nyrt. tulajdonosai, így Mészáros is.

Történetében először osztalékot fizet a Mészáros Lőrinc résztulajdonában lévő Opus Global Nyrt. A cég a konszolidált adózott eredményének 15 százalékát, 6,7 milliárd forintot fizet ki a részvényeseinek, ez 10 forintot némileg meghaladó részvényenkénti osztalékot jelent, döntöttek a társaság részvényesei a közgyűlésükön, ahol egyébként a tulajdonosok 73 százaléka vett részt – idézi Medgyesi Attila vezérigazgató-helyettest az Index.

2023-ban rekordnyereséget ért el az Opus, egy év alatt megduplázta a profitját, és ezzel együtt árbevételi csúcsra is értek: a cég nettó eredménye 45 milliárd forint, árbevétele 686 milliárd forint lett.

A cég közgyűlésén elfogadták a társaság új stratégiáját is, ennek jegyében pedig már most közölték, hogy a felvázolt EBITDA-pálya (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) a 2022-es 22 milliárd forintról 2026-ra 110 milliárd forintra emelkedik. A lap szerint hasonló vállalásként fogalmazódott meg a 15 százalékos osztalékszint fenntartása is a következő két évre.

Emellett döntés született arról is, hogy az Opus 10-ről 20 százalékig emelheti a sajátrészvény-hányadát, összesen 10 milliárd forint értékben vásárolhat új részvényeket. Így jó eséllyel szűkül majd a közkézhányad, azaz hosszabb távon kevesebben részesedhetnek a társaság sikeréből.

Az ország leggazdagabb embere nemrég interjút is adott a portálnak, amely ugyan erősen PR-szagú lett, de legalább olyan dolgokat is megtudhattunk, hogy mikor és miről beszéltek utoljára Orbánnal, hogy milyen szép ajándékot adott neki a 60. születésnapjára, illetve hogy Mészáros életét – állítása szerint – nem befolyásolta a Simicska-ügy. Az interjúról készült szemlénket itt tudja visszaolvasni. Mészáros a Puskás Akadémiáról is csupa szépet és jót mondott, bár miután utánanéztünk az állításainak, kiderült, hogy nem teljesen fedik a valóságot.