Szerző: Koi Tamás

2024. március 26. 09:25

Speciális esetekben jöhet csak jól a Revolut eSIM-je

Magyarországon is elérhetővé vált a Revolut neobank vadonatúj extra szolgáltatása, az applikáción keresztül aktiválható és feltölthető eSIM, mely - akárcsak maga az alapszolgáltatás - a sokat utazók dolgát hivatott megkönnyíteni. Utánajártunk, pontosan mennyire.

Március 25-én több mint száz másik ország mellett Magyarországon is megjelent a Revolut neobank új kényelmi szolgáltatása, az eSIM-et használó mobilnet, mely teljes mértékben digitálisan aktiválható a kompatibilis készülékekre.

A cég ajánlatai hasonlóan épülnek fel, mint a hazai szolgáltatók netbővítői, melyek egy részét kifejezetten utazáshoz ajánlják a hazai szolgáltatók - egyelőre azonban az operátoroknak nemigen kell attól tartaniuk, hogy a Revolut a nagybankok esetében látottakhoz hasonlóan pimasz módon elbánik velük.

Kerítésen innen


A fintech cég ugyan eredetileg utazási kiegészítő szolgáltatásnak szánja a 1global nevű partnerszolgáltató újracsomagolt adatcsomagjait, mégis léteznek kizárólag belföldön használható adatcsomagok is. 

A belföldi ajánlatokat értékelve elvégeztünk egy összehasonlítást a Revolut helyi adatcsomagjainak alapváltozatával, mely 3 GB-nyi adatkeretet tartalmaz, melyet az aktiválástól számított 30 napig lehet felhasználni.

A Magyar Telekom kínálatában pont ekkora adatkeret nincsen, helyette 2 GB-os extra netet lehet aktiválni 1990 Ft-ért, vagyis 1110 Ft-tal olcsóbban, mint a Revolutnál, igaz, ezért kevesebb extra net is jár cserébe.

rev

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Vodafone Magyarország kínálatában a 3 GB-os extra adatkeret 2490 Ft-ba kerül, szemben a Revolut 3100 Ft-os csomagárával, a Yettel pedig 10 GB-ról indít, 5990 Ft-os árszinten, vagyis a fajlagos gigabájt-ár egyértelműen a Yettelnél a legjobb belfölfön.

A Vodafone és a Yettel esetében ugyanakkor figyelni kell arra, hogy az adatkeret csak a számlázási ciklus végéig használható fel, míg a Revolutnál és a Telekomnál mindig az aktiválástól számított 30 nap a lejárati idő.

A Revolut ajánlatai látszólag akkor kezdenek el érdekessé válni, ha elhagyjuk az országot, de legalábbis a fintech pénzügyi szolgáltatásait kifejezetten külföldön érdemes használni.

Kerítésen túl


Az Európai Unió hatályos roamingrendeletének köszönhetően az EU tagállamain belül viszonylag egyszerű a helyzet, mivel a legtöbb, adatcsomagot is tartalmazó mobilos díjcsomag esetében a belföldön használható adatkeret mennyisége megegyezik a külföldi adatkeret mennyiségével, leszámítva a korlátlan tarifákat, melyekre speciális szabályok vonatkoznak.

A Revolut esetében a regionális tarifák hatálya nem kizárólag az EU-s tagállamokra terjed ki, hanem gyakorlatilag egész Európára, köztük több olyan országgal, melyek a magyar szolgáltatóknál a 2-es vagy akár a 3-as roaming díjzónában találhatók (pl. Törökország, Ukrajna, Szerbia, Montenegró, Albánia).

A Yettel és a Telekom esetében általános, hogy a roaming extra net ajánlatok esetében szinte kivétel nélkül legfeljebb egyhetes időszakra aktiválható az adatkeret, míg a Revolut eSIM esetében itt is 30 napos lejáratok érvényesek. A Vodafone-nál szintén maximum 30 nap az időkeret, de a tényleges időtartam - akárcsak a belföldi ajánlatoknál - a számlázási ciklushoz igazodik.

Itt a legegyszerűbben a 10 GB körüli extra adatot kínáló opciók ára hasonlítható össze, mely alapján a legolcsóbb ajánlat a Telekomé (11 GB 10 napra 3490 Ft-ért), ezt követi a Yettel (12 GB 3750 Ft-ért, de csak 5 napra), majd a Vodafone (10 GB 5690-ért, viszont 30 napos időszakra). 

A Revolut ajánlata a fentiekhez képest messze a legdrágább, a neobanknál 30 napra 12840 Ft-ot kell fizetni 10 GB roaming adatért az európai régióban.

Tengeren innen


A helyzetet azonban alaposan megbolygathatja, ha az EU-n kívül szeretnénk utazni, itt ugyanis speciális esetekben egész jól lehet járni a Revolut megoldásával.

Vegyük példaként a szomszédos Szerbiát és Ukrajnát vagy éppen a magyarok által kedvelt turisztikai célpontnak tekintett Törökországot, melyek közül mindhárom az európai zónához tartozik a Revolutnál.

revolut_esim_2

A Magyar Telekomnál mindhárom országban érvényes az 5 GB EU-n kívüli net opció, mely egy hétre biztosít 5 GB-os adatkeretet 6490 Ft-ért (ez az elérhető legnagyobb adatkeret a magenta szolgáltatónál az EU-n kívüli desztinációkra).

A Yettelnél a maximum vásárolható adat egy hétre 3 GB ezekbe az országokba, meglehetősen borsos áron, 9990 Ft-ért cserébe, míg a Vodafone-nál Törökországban az EU-s roaming feltételeknek megfelelően lehet roamingolni, Szerbiában és Ukrajnában viszont csak az úgynevezett Világ Napijeggyel lehet értelmezhető áron adatroamingot használni (napi 2990 Ft-ért, a tarifacsomag roaming adatkeretének megfelelően).

Tengeren túl


Átugorva a tengerentúlra a Revolut árai már meglehetősen elszállnak, a 10 GB-os csomag 106 országra kiterjedő globális változata például már 20590 Ft-ba kerül. A Revolut eSIM-je csak ezzel a tarifával használható például az Egyesült Államokban, Japánban vagy éppen Argentínában.

Ezen országok mindegyikében elérhető a roamingszolgáltatás a Telekom és a Vodafone fent részletezett netbővítőinek a segítségével, Yettelesként azonban már nem túl kifizetődő Argentinába vagy éppen Chilébe utazni, a szolgáltatónál ugyanis ez a két ország már a 3-as roaming díjzónába tartozik, melyre semmilyen roaming csomag nem vehető már igénybe, az adatforgalmat pedig szó szerint aranyárban mérik: 100 kB-ért 247,20 Ft-ot számláz a szolgáltató.

Ebből is látszik, hogy nem mindegy, melyik szolgáltatónak vagyunk az ügyfelei és hová utazunk, általánosságban azonban az állapítható meg, hogy a Revolut utazós eSIM-je egy-két kivételtől eltekintve az egzotikusabb, távoli célországokban jöhet jól, ott is jellemzően hosszabb, egy hetet meghaladó ott tartózkodás esetén érdemes valamelyik adatcsomagra előfizetni.

Érdemes persze hozzátenni, hogy a Revolut eSIM-nek is megvan az a hátránya, mint a pénzügyi szolgáltatásnak, azaz bármilyen probléma esetén készségesen segít az ügyfélszolgálat, amennyiben angolul teszi fel neki az ügyfél a kérdéseket. Szerencsére az eSIM-aktiválás nem különösebben bonyolult folyamat, ettől függetlenül bármilyen gond is merül fel, az egyetlen fogódzó egy Londonban kicsöngő ügyfélszolgálati telefonszám marad - amit ráadásul az eSIM-ről eleve fel sem lehet hívni, mivel az kizárólag adatszolgáltatást kínál.

És ennek kapcsán felmerülhet éppenséggel az a kérdés is, hogy megbízunk-e annyira a Revolutban, de leginkább a partnerszolgáltató által használt rendszerekben, hogy a mobilos adatforgalmunkat megannyi szenzitív személyes adattal akár külföldön akár belföldön rábízzuk a cégre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról