Vágólapra másolva!
Palkovics László innovációs és technológiai miniszter ismertette a színházi és filmes szakmai szervezetek, valamint az intézmény korábbi hallgatóinak képviselői előtt a Színház- és Filmművészeti Egyetem modellváltásával kapcsolatos változásokat. A miniszter hangsúlyozta, az új modellre azért van szükség, hogy az egyetem a hazai és külföldi elismertségét növelni tudja, és a jövőben nemzetközi összevetésben is színvonalas, korszerű képzési feltételeket biztosítson.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt időszakban az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakterületi vezetői szinte heti rendszerességgel egyeztettek az egyetem képviselőivel a modellváltásról. Palkovics László a megbeszélésen első kézből adott tájékoztatást a változtatást megalapozó megfontolásokról a szakma szereplői számára - írja közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Az Színház- és Filmművészeti Egyetem esetében az átalakítás elvárt eredményeként

az ott tanuló és végző fiatalok színházművészeti, televíziós és filmipari esélyei, lehetőségei jelentősen javulnak.

A felsőoktatásért felelős Innovációs és Technológiai Minisztérium az újabb egyetemeken megvalósuló modellváltással arra törekszik, hogy a jelenleginél rugalmasabb és kiszámíthatóbb működési környezet kialakításával növelje a magyar fiatalok képzésének színvonalát. Az intézmények az évtizedek óta változatlan működési modelljük megújításával

sikeresebben lesznek képesek megfelelni az új kihívásoknak.

A miniszter kifejtette: a modellváltó egyetemek a közvetlen állami fenntartás helyett kifejezetten erre a célra létesített vagyonkezelő alapítványokhoz kerülnek. Az állam a felsőoktatási intézményekkel 2022-től hosszú távú keretszerződések keretében alakítja ki a stabil és tervezhető finanszírozás alapelveit. Az átalakítás egyik előnye, hogy

nagyobb lesz az egyetem önállósága, enyhül az intézmények állami támogatásoknak való kiszolgáltatottsága

- hangsúlyozták a közleményben.

A rugalmasabb működési keretek különösképpen indokoltak a legmagasabb szintű művészeti képzésben, ezért került az érintett intézmények közé a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) mellett az Színház- és Filmművészeti Egyetem is.