Az Apple egyre inkább Indiát választja Kína helyett

Apple, iPhone 11
CUPERTINO, CALIFORNIA - SEPTEMBER 10: Apple's senior vice president of worldwide marketing Phil Schiller talks about the new iPhone 11 Pro during an Apple special event on September 10, 2019 in Cupertino, California. Apple is unveiling new products during a special event at the Apple headquarters in Cupertino, California. Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Az indiai kormány hatalmas sikerként könyvelheti el, hogy az Apple az országban kezdte el összeszerelni az egyik vezető termékét, az iPhone 11-et. Ez pedig arra is utal, hogy az amerikai technológiai óriás egyre inkább építi le a függőségét a kínai gyártási kapacitástól.
Vágólapra másolva!

Az indiai vezetés által indított „Make in India" nevű program egyik nagy sikere, hogy az iPhone 11-et az Apple az országban kezdte el legyártani. A kormány kezdeményezése ugyanis azt célozza meg, hogy India egyre fontosabb szereplő legyen a globális feldolgozóipari láncban.

Nem meglepő tehát, hogy India kereskedelmi minisztere, Piyush Goyal jelezte,

azzal, hogy az Apple a Chennai városban található Foxconn gyárban állítja össze az egyik vezető készülékét, hatalmas lendületet kap a Make in India program.

Ezzel ugyanis az amerikai technológiai gigász először választotta Indiát egy vezető termékének legyártásához – írja az RT.com.

A TecChrunch forrásai szerint egyébként az Indiában gyártott iPhone 11 készülékek kisebb tételben, de már kaphatók is a helyi kiskereskedelmi üzletekben. Mindazonáltal az üzem termelékenysége egyelőre még limitált.

Az Apple fokozatosan távolodhat el a kínai gyártástól Forrás: AFP/Johannes Eisele

Az Apple-nek azonban szándékában áll felpörgetni az indiai termelési ütemet, ráadásul az is tervben van, hogy az iPhone SE 2020-at is Indiában, a Bangalore közelében található Wistron gyárban állítsák össze.

Mindezek alapján pedig úgy tűnik, az Apple egyre nyilvánvalóbban keresi azokat a lehetőségeket, amelyek segítségével leépítheti a kínai termelési kapacitásoktól való függését.

Napjainkban ugyanis az iPhone modellek jelentős részét Kínában gyártják. A folyamat nagy nyertese pedig India lehet – amely egyébként már ma is a világ második legnagyobb okostelefon piacának számít.

Ezzel párhuzamosan pedig az indiai kormány a múlt hónapban jelentette be a 6,6 milliárd dolláros kezdeményezését, melynek célja, hogy az országba csábítsa a legnagyobb okostelefon gyártó vállalatokat.

Az Apple már évek óta keresi a lehetőségeket, hogy föltornássza az indiai gyártását, azonban eddig elég nehezen talált olyan partnereket, akik megfelelnének a cég igen szigorú standarjainak.