Januártól szinte mindenhol lehetséges lesz a készpénzmentes fizetés

bankkártya telefon mobil mobiltelefon fizetés kártya paypass PayPass érinés fizetés pénz
CONTACTLESS PAYMENT Woman paying with mobile phone. AMELIE-BENOIST / BSIP
Vágólapra másolva!
2021. január 1-től minden olyan vállalkozásnak, melynél a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) bekötött online pénztárgép üzemel, kötelezően el kell fogadnia a készpénzmentes fizetés valamely formáját. A Növekedés.hu összeszedte, milyen lehetőségek közül választhatnak a kereskedők.
Vágólapra másolva!

Mivel az országban a 213 ezer hazai online pénztárgépből 147 ezer mellett van bankkártya terminál, ezért

66 ezer pénztárgép üzemeltetőjére vonatkozik ez az új szabály.

Ők azok, akik úgy gondolták, hogy drága számukra a készpénzmentes fizetés biztosítása, vagy egyszerűen csak idegenkedtek tőle, egyben nem is érezték fájónak annak a bevételnek a kiesését, amelyet a kártyás fizetők hoztak volna. Számukra a csatlakozás a készpénzmentes fizetési helyek táborába 2021. január 1-től kötelező lesz, amire fél év haladékot kapnak.

A vállalkozások kétféle megoldás közül választhatnak.

Bankkártya-elfogadás

A Pénzügyminisztérium (PM) által meghirdetett keret erejéig még lehet csekély költséggel kártyaleolvasó terminálhoz jutni.

Lényegében költségmentes a rendszer kiépítése, a forgalomhoz kapcsolódó költség pedig limitált, maximum 1 százalék lehet.

Amelyik banknál kifogytak az állami támogatásos keretek, ott teljes áron lehet bekapcsolódni a kártyás fizetési rendszerbe, illetve léteznek olyan szolgáltatók is, amelyek nem bankok, ám nyújtanak bankkártya-elfogadást. Ezek talán annyiból előnyösebbek, hogy mivel ez az egyetlen bevételük, jobban odafigyelnek az ügyfelekre, s cserébe elfogadják a kereskedő jelenlegi bankszámlájára történő kifizetést is.

Azonnali Fizetési Rendszerre (AFR) épülő megoldás

Ez egy teljesen új lehetőség, hiszen az AFR csak 2020. március 2-án indult, így sem a kínálati oldalon nincs még kiépült megoldás, sem a keresleti oldalon, hiszen a vevők sem használnak még ilyet. Ebben azonban jelentős változás várható január 1-ig, de a rá következő fél éves türelmi idő végéig mindenképpen.

Az AFR-re épülő vásárlási megoldás azt a lehetőséget használja ki, hogy egy átutalás most már 0-24 óráig 5 másodperc alatt eljut a címzetthez,

ezzel pedig a bankkártya versenytársává válik, ahol szintén másodperceket kell várni a pénz megérkezésére (pontosabban a bankkártyánál csak a sikeres fizetés jelzés érkezik meg ennyi idő alatt, míg az AFR rendszernél a pénz ténylegesen is jóváíródik pár másodpercen belül).

Akár bankkártya-elfogadás, akár azonnali fizetési rendszeren keresztüli fizetés, de január 1-től kötelező lesz legalább az egyiket nyújtaniuk a NAV-hoz bekötött pénztárgépet üzemeltető kereskedőknek Forrás: BSIP/AMELIE-BENOIST / BSIP/Amelie-Benoist

Természetesen az AFR-alapú megoldásnál a tyúk vagy tojás problémája eleinte akadály lehet, hiszen a vevők az elfogadóhelyekre várhatnak, azok meg a vevőkre, aki fizetni tud ezen a rendszeren keresztül, de hosszabb távon mindenképpen kiépülhet majd ez a rendszer is. Azok a kereskedők, akik bármely okból továbbra sem akarják választani a bankkártyás fizetést, választhatják ezt a megoldást is, mert ez remélhetőleg olcsóbb lesz, mint a bankkártyás megoldás, és eleinte nem is fognak sok vevővel találkozni, miközben a törvényi kötelezettséget teljesítik vele.

Az AFR-re épülő megoldásban a két bankszámla között valószínűleg QR-kód beolvasásával lehet majd fizetni, és a vállalkozás kihasználhatja, hogy az AFR-ben már telefonszámra vagy e-mail címre is lehet pénzt küldeni, nem csak bankszámlára, amennyiben ezt a kereskedő regisztrálja a számlavezető bankjánál.

Ehhez a fizetési megoldáshoz kell majd internetkapcsolat is a vevő részéről, így célszerű WiFi szolgáltatást kiépíteni az üzletben, hogy a vevők biztosan tudjanak fizetni, ne kelljen kockáztatniuk, hogy esetleg nem működik a mobilnetjük.

Ugyanígy, a kereskedőnek meg kell győződnie arról, hogy a pénz beérkezett, mielőtt kiadja az árut a vevőnek. Ezt legegyszerűbben az általában ingyenes banki mobilapplikációk felbukkanó üzenetéből tudhatjuk meg, de bizonyára lesznek pénztárgéppel összekötött megoldások is, illetve SMS-kiértesítést is lehet kérni a számlán történt jóváírásról.

Természetesen, amíg nem lesz ilyen kész hazai mobilalkalmazás, illetve ilyen fizetési infrastruktúra, addig végső soron az is elfogadható megoldás, ha a kereskedő kiteszi a bankszámlaszámát egy jól látható helyre, és megkéri a vevőt, hogy arra utalja át a pénzt a mobiltelefonjáról, hiszen ez is elektronikus fizetésnek minősül.

A kereskedőnek arra is számítania kell, hogy ez a fizetési megoldás jobban feltartja a sort,

főleg a kezdeti időszakban, amíg a vevők nem szoknak hozzá, hogy hogyan használják a telefonjukat a fizetéskor.

Összességében az elektronikus fizetések használata ma már alig okoz többletköltséget a vállalkozásoknak, sőt, mivel a készpénzkezelés is jelentős költségekkel jár (szállítás, őrzés, tárolás, banki felvételi költség), összességében már talán olcsóbb, és főleg egyszerűbb a pénz elektronikus kezelése.

Forrás: Növekedés.hu