Szigethy Gábor: Tarthatatlan az eddigi rendszer a Színház- és Filmművészeti Egyetemen

Vágólapra másolva!
Az Ez Itt a kérdés című műsor hétfői adásának Szigethy Gábor színház- és irodalomtörténész, Fáy Miklós kritikus, Apáti Bence újságíró, a Budapesti Operettszínház balettigazgatója és Kukorelly Endre író volt a vendége. A résztvevők arra keresték a választ, hogy a modellváltás előtt, sőt közben álló Színház- és Filmművészeti Egyetem munkáját hogyan lehet annyira eltérően megítélni, hogy egyesek liberális kígyókeltetőnek, mások a hazai művészképzés fellegvárának tekintik.
Vágólapra másolva!

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium korábbi törvénytervezete szerint az intézmény átalakításának célja egy modernebb, korszerűbb és nemzetközi szintű működési modell kialakítása. A színház az államtól független, alapítványi fenntartásban működhet tovább. A Vidnyánszky Attila által elnökölt Magyar Teátrumi Társaság állásfoglalása szerint a modellváltás elkerülhetetlen, mivel az egyetem infrastrukturális állapotát, épületeinek, előadótermeinek minőségét siralmasnak ítélik. Gyászosak az egyetemi oktatási körülmények, és annak minőségét is alacsony színvonalúnak tartják. Az egyetem nemzetközi kapcsolatrendszere folyamatosan gyengül.

Fáy Miklós egyetért a változást elutasító színművészetisek egyetemfoglalásával, a korábban az egyetemen tanító Szigethy Gábor Kossuth-díjas színháztörténész, egyetemi tanár viszont elmondta, hogy ő már húsz évvel ezelőtt felhívta a figyelmet arra, hogy az egyetem rossz irányba megy. Szerinte ez a rendszer teljesen tarthatatlan, és teljesen egyetért azzal, hogy meg kell újítani az egyetemet.

Kukorelly Endre szerint egy hatalmi, pártpolitikai játszma zajlik, Apáti Bence pedig elmondta, hogy szerinte a jobboldali vagy konzervatív értékek folyamatosan térdre vannak kényszerítve, és ez jelenik meg az egyetemen is, ahol felül vannak reprezentálva a balliberális, liberális oktatók.

A teljes beszélgetést ide kattintva nézhetik meg.