Magyar technológiával épül szennyvíztisztító-telep Ghánában

zöldségmosás expecting anticipation faucet household fixture Food & Drink Collection fresh homegrown HYGIENE indoors kitchen sink sink kitchen nobody nutrition PLAIN simplicity produce FOOD LETTUCE leafy and salad vegetable VEGETABLE fruit and v
A vízfertőtlenítést erélyes oxidálószerrel, az ózonnal, illetve UV-fénnyel végzik, így a szennyvizek káros szervesanyag tartalma csökkenthető. Mind az ózon, mind pedig az UV-sugarak szétroncsolják a mikroorganizmusok DNS-ét, meggátolva ezzel a szaporodásukat.
Vágólapra másolva!
Ghánában, a világ egyik legnagyobb kakaótermelő államában, az ország nyugati régiójának központjában, az ország negyedik legnépesebb városában, a közel 600 ezer lakosú Takoradiban a ghánai elnök részvételével tették le a szennyvíztisztító-komplexum alapkövét.
Vágólapra másolva!

Ez már a második vízgazdálkodási projekt, amelyet a magyar Eximbank finanszíroz - írja honlapján a Pureco. A telepet magyar konzorcium (Pureco-Unit Constortium) tervezte és építi meg.

Ez jelentős siker Magyarország számára, mert a ghánai befektetők meglehetősen erős versenyben választottak végül a magyar technológiát.

A szennyvíztisztító telep megépítésére vonatkozó szerződést Magyarországon, a Budapesti Víz Világtalálkozó idején írták alá, 2019. október 15-én. A telep alapkövét 2020. augusztus 19-én tették le.

A Budapesti Víz Világtalálkozó 2019 arculatai eleme Forrás: budapestwatersummit.hu

A mostani alapkőletételi ünnepségen részt vett Nana Addo Dankwa Akufo-Addo ghánai elnök és Cecilia Abena Dapaah környezetvédelmi miniszter is. Magyarországot Békési Dávid, a ghánai magyar nagykövetség első beosztottja képviselte.

Akufo-Addo elnök az ünnepségen bejelentette, hogy

az újonnan épülő szennyvíztisztító telep naponta ezer köbméter szennyvizet kezel majd, a technológiával az ország nyugati régiójában élő mintegy kétmillió ember mindennapjai válhatnak egészségesebbé.

Ghána elnöke hozzátette, hogy a beruházással jelentős mértékben csökken az ország ökológiai lábnyoma, mellyel Afrika is jelentősen hozzájárul a Fenntartható Fejlődési Célok (SDG-k) teljesüléséhez.

A városban jelenleg az összegyűlt szennyvizek mindössze 7-10 százalékát kezelik megfelelően, így mind környezetvédelmi, mind közegészségügyi szempontból elengedhetetlenné vált új szennyvízkezelő létesítmény sürgős kialakítása. Jelentős siker és a magyarországi vizes szakma számára nagy elismerés, hogy magyar cég nyújthat megoldást a térségben kialakult környezetvédelmi problémára - fogalmaz a vállalat.

A fenntartható technológiával és üzemeltetéssel megvalósuló beruházás által a személyes és környezeti higiéniai feltételek javulása mellett csökken a felszíni és a felszín alatti vizek szennyeződése, valamint a szennyezett ivóvíz okozta megbetegedések száma.

Utóbbi, elsősorban a vérhas miatt, naponta 500, öt éven aluli gyerek hal meg Afrikában Szaharától délre eső térségében, amely jól mutatja a helyzet súlyosságát.

Illusztráció Forrás: Cultura Creative via AFP/© Cultura, all rights reserved./Walter Zerla

A helyi viszonyok ismeretében és az előzetesen felmért igények és lehetőségek alapján olyan szennyvíztisztítási technológiát alkalmaznak, amely nemcsak optimális tisztítási módszert biztosít a város számára, hanem az aktív oktatási, valamint képzési közreműködéssel segíti a helyi embereket a rendszer fenntartásában és működtetésében.

A magyar Eximbank vevőhitel konstrukciójából finanszírozott projekt kivitelezése jövő év elején indul, a tervek szerint egy-másfél év múlva már nem kerül tisztítatlan szennyvíz Takoradiban sem a környezetbe.

A magyar konzorcium Ghánában, a kétmillió lakosú Kumasi városában már épít szennyvíztisztító telepet, melynek próbaüzeme ez év végén el is indul.

Ezek a beruházások hosszútávon hozzájárulnak a hazai vízipar exportpiaci tevékenységének növekedéséhez, a magyar szaktudás ismertségének és elismerésének erősítéséhez, lehetővé teszik további térségi potenciális piacok elérését, a magyar szaktudás teljes afrikai régióban történő hasznosítását, mely további együttműködési megállapodásokhoz és projektekhez vezet.