Az Origo megnézte a színművészetis blokádot

SZFE tüntetés
Vágólapra másolva!
Nem tudják pontosan megmondani a Színház- és Filmművészeti Egyetem tüntetői, hogy mit is akarnak, csupán azt hajtogatják, hogy nem kérnek Vidnyánszky Attila vezetéséből. A tárgyalásnak azonban nem látják értelmét. Egyikőjük azt is elárulta, hogy az egyetem évek óta pénzügyi nehézségekkel küzd, arra is volt már precedens, hogy a diákok csiszolták fel a padlót vagy festették a falakat. Az egyetemen ottjártunkkor csak lézengtek az emberek, az épületbe pedig csak a hallgatókat és a tanárokat engedik be. A hallgatók pénzadományt is gyűjtenek, amit állításuk szerint élelmiszerre fordítanak majd. Természetesen a baloldali pártok sem maradtak távol az eseménytől. Megjelent Demszky Gábor, Donáth Anna és a jobbikos Stummer János is. Mint többször elmondtuk: a tiltakozásra a jelet Gyurcsány Ferenc adta ki, aki vagyonelkobzással fenyegette meg Vidnyánszky Attilát, a törvényesen kinevezett kuratóriumi elnököt. Gyurcsány felesége pedig Brüsszelben jelentette fel Magyarországot, mert nem tetszik nekik a modellváltás a Színművészetin. Az Origo szétnézett a Vas utcában, megnézte a blokádot.
Vágólapra másolva!

Csak néhány hallgató és bámészkodó jött-ment ma a Színház- és Filmművészeti Egyetem Vas utcai épülete előtt, amit blokád alá vettek a hallgatók. Az egyik, bejáratot felügyelő diákkal szóba elegyedtünk, aki elmondta: körülbelül ötvenen tartózkodnak az épületben, többen a kollégiumnak is helyt adó intézményben aludtak. Az egyetemre egyébként a hallgatók bemehetnek, egy lista szerint ellenőrzik, hogy ki jogosult erre. Mármint hogy szerintük kinek van joga bemenni. Egyelőre csak annyit tudnak biztosan, hogy nem akarják a Vidnyánszky Attila-féle új vezetést, de a tárgyalásnak sem látják értelmét, mondhatni élből elutasítják a Kossuth-díjas rendezőt. Az SZFE egyik tüntető hallgatója arról beszélt, a diákoknak kellene megmondaniuk, hogy ki tanítsa őket, ki legyen az egyetem vezetője, mert mint mondta: ez más felsőoktatási intézményekben is így működik (nem így működik – a szerk.).

Az SZFE-tüntetők az ételadományok ellenére, ételre gyűjtenek Forrás: Koncz Marton/Koncz Marton

Az általunk megkérdezett diáklány azt is elárulta, hogy négy éve az SZFE hallgatója, és az intézmény, amióta ő ide jár, biztosan anyagi problémákkal küzd. Példaként említette, hogy

előfordult, hogy a diákok csiszolták fel a padlót vagy épp festették a falakat.

Arra a felvetésre, hogyha ezt az áldatlan állapotot az új vezetés megoldaná, akkor elégedett lenne-e, azt felelte: ő már másképp nem tudja elképzelni az ittlétet, csak úgy, hogy ezeket a feladatokat ők végzik el, ebben szocializálódott, ennek ellenére negatív példaként emlegette. Arról nem tudott információt mondani, hogy mi a tervük, meddig maradnak, csak azt tudja, hogy az új vezetést nem engedik be az épületbe, ám tárgyalni sem akarnak velük. Kifejteni azonban nem tudta, hogy mi pontosan a problémájuk az új vezetéssel.

A tüntetésre ugyanazt a társaságot várják, akik a Soros-egyetemnél kint voltak

Az egyik ételadományt hozó idős nő azt állította, hogy ő a Párbeszéd nevű párt tagja. Azt mondta, hogy ott volt minden baloldali tüntetésen, és

most is ugyanazokban a Facebook-csoportokban szervezkednek, mint a CEU-tüntetés idején.

Egy másik, idősebb asszony azt mondta, hogy Vidnyánszky Attilát azért sem látná szívesen az egyetem élén, mert Kárpátaljáról származik, és nem ismeri Magyarországot. Azt is mondta, hogy az lenne a helyes, hogy a kormány, mint fogalmazott: ne a románokat és az ukránokat támogassa.

Pénzadományok gyűjtésébe kezdtek a hallgatók Forrás: Koncz Marton/Koncz Marton

Az épület lépcsőin az ételadományokat falatozó diákok szintén nem tudták megmondani, hogy milyen megoldást tudnának elképzelni a helyzet megoldásaként, azt leszámítva, hogy minden maradjon a régi, és az sem zavarja őket, hogy a tanév minden bizonnyal nem tud majd elkezdődni hétfőn. A helyszínen megjelent egyébként a napokban felmondott rektori tanácsadó, Németh Gábor is, aki erősen úgy tűnt, tanácsokkal látja el a tüntető diákokat.